Sezónu zahájila i pražská ZOO

Pražská zoologická zahrada v sobotu zahájila 74. sezónu. Slunný den přilákal tisíce lidí. Troja tak zažila dopravní kolaps. Přeplněné autobusy městské dopravy popojížděly v nepřetržitém proudu osobních aut směřujících do blízké botanické zahrady.

Na jižním okraji areálu zoologické zahrady otevřel její ředitel Petr Fejk zcela novou expozici - Dětskou ZOO v podobě statku. Umožňuje malým návštěvníkům bezprostřední kontakt s domácími zvířaty. Všechna je možné krmit granulemi z automatů, k některým je také možno vejít přímo do ohrad.

Na tuto část naváže chystaná expozice nazvaná Příroda kolem nás. Podle pracovnice ZOO Romany Anděrové bude ve voliérách seznamovat s některými druhy ptáků i dalších zástupců tuzemské fauny - ježků, veverek a dalších drobných savců. Za skleněnou stěnou má být mraveniště.

V blízkosti pokračuje výstavba vodního světa s vodními ptáky, opicemi, tapíry a antilopami. Na jaře mají být rovněž podle Fejka hotovy nové expozice tygrů, levhartů, losů a sobů, nový výběh a bazén pro tučňáky a nová restaurace. V ZOO od povodně v roce 2002 vzniklo už osm nových pavilonů, jen loni podle ředitele postupně otevřeli zrekonstruovaný pavilon Afrika zblízka, 16 let uzavřený ptačí pavilon Sečuán, nové expozice plameňáků, pelikánů, jeřábů, dravých ptáků, gepardů, zrekonstruovaný pavilon šelem, vzdělávací centrum a parkoviště s novým jižním vchodem do ZOO. Vypjatý pracovní rok vyvrcholil koncem listopadu otevřením velkoryse koncipovaného pavilonu Indonéská džungle. Zahradu v roce 2004 navštívil téměř milion lidí - přesně 971.833, skoro o 360.000 návštěvníků více než v předcházejícím roce.