Pražská zoo se loučí s prvními slony, kteří se tam narodili. Max a Rudi míří do Itálie a Belgie

Max s Rudim

Sloni indičtí Max a Rudi, kteří se před osmi lety narodili v Zoo Praha, se o víkendu loučili se svým domovem. Jsou totiž skoro dospělí a museli jim proto najít nové domovy v jiných evropských zahradách. Max poputuje do Belgie, Rudi zase do Itálie.

Oba mladí sloni se zapsali do historie jako první narození a současně i počatí sloni v Zoo Praha. Pro zoologickou zahradu a jejího ředitele Miroslava Bobka je tak jejich odchod zlomovým okamžikem.

Max  (uprostřed) a Rudi  (vpravo) žili v posledních letech v Zoo Praha po boku dospělého samce a otce Rudiho Ankhora  (vlevo) | Foto: Petr Hamerník,  ZOO Praha

„Max je prvním a Rudi druhým slonem počatým a narozeným v Praze. A přišli tu na svět jenom díky tomu, že jsme s vynaložením ohromného úsilí přivezli ze Srí Lanky jejich matky – slonice Janitu a Tamaru. Vrací se mi proto množství vzpomínek,“ přiznal Bobek.

Získání slonic obnášelo podle něj měsíce a měsíce vyjednávání i příprav, ve kterých pomáhali čeští diplomaté a obchodníci.

„Po různých peripetiích se nám s ním podařilo dojednat hned čtyři slonice. Jenže pak přišla studená sprcha. Mezi Českou republikou a Srí Lankou došlo k diplomatické roztržce. Žádní sloni nebudou! Až když se situace trochu uklidnila, podařilo se najít řešení. A v noci ze soboty 6. na neděli 7. října 2012 přistál v Praze srílanský hercules se slonicemi Tamarou a Janitou na palubě,“ vzpomíná Bobek.

Max a Rudi ještě jako slůňata | Foto: Václav Šilha,  ZOO Praha

V úterý 5. dubna 2016 se pak Janitě v Údolí slonů narodil Maxmilián – první stoprocentně pražské slůně. Byl pojmenován po císaři Maxmiliánovi II. Habsburském, který měl na svém dvoře zřejmě prvního slona, který kdy vstoupil na české území. Rudolf se narodil 7. října 2016 Tamaře. Jeho jméno je připomínkou Rudolfa II. Habsburského, jehož pražské zvěřince byly předchůdci evropských zoo.

Dnes jsou oba sloní samci na prahu dospělosti a také se podle toho začínají povahově projevovat. Max je podle chovatelů hravý a sebevědomý. Rudi je konzervativnější a klidnější.

„Nutno dodat, že Max a Rudi u nás zůstali výjimečně dlouho, a to zejména díky skvělému soužití s dospělým samcem Ankhorem. Mezi sloními adolescenty fungoval bezvadně jako zklidňující element,“ uvedl kurátor savců Pavel Brandl.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Zoo Praha
klíčové slovo: