V pražské zoo se narodilo slůně, v Děčíně vzácný takin indický

Zoo Praha se může pochlubit novým přírůstkem v areálu Údolí slonů, foto: Roman Vodička, archiv Zoo Praha

I když je pražská zoo pro návštěvníky od 13. března zavřená, život tu jde dál. Zoo přivítala na svět nové slůně. Matkou je slonice indická Tamara. Dění v zoo mohou lidé sledovat alespoň na krátkých videích, které natáčejí chovatelé.

Zoo Praha se může pochlubit novým přírůstkem v areálu Údolí slonů,  foto: Roman Vodička,  archiv Zoo Praha

Miroslav Bobek,  archiv ČRo
"Moc děkuji kolegům z Údolí slonů! Vzhledem k celkové situaci a nutnosti pracovat ve dvou oddělených týmech to pro ně bylo ještě mnohem složitější než kdy dříve. S napětím teď budeme očekávat porod druhé březí slonice, Janity," napsal ředitel zoo Miroslav Bobek.

Zahrada se snaží, aby případná karanténa chovatelů neohrozila péči o nejnáročnější zvířata, například právě o slony. Proto jsou chovatelé slonů i některých dalších zvířat rozděleni do dvou týmů, které spolu nepřijdou do kontaktu.

Chovatelé natáčí videa

Pražská zoo je momentálně uzavřena,  foto: ČTK / Michal Kamaryt
Slony pražská zoo chová od roku 1933. Teď má sedm slovních obyvatel. Nejstarší je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966 a je druhým nejdéle žijícím zvířetem v trojské zoo.

Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů, který vyšel na 500 milionů korun. Je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela. Sloninec nabízí samostatné stáje i společné vnitřní prostory, které slonům i během zimy umožňují pohyb. Uvnitř mají sloni i vyhřívaný bazén.

V době uzavření zoo mohou lidé na speciálním kanále pozorovat například snídani sobů karelských nebo vidět, co dělá gorilí rodina. Zoo už dříve oznámila, že až znovu otevře, budou rodinné vstupenky pro zdravotníky, hasiče a policisty po dobu jednoho měsíce za symbolickou jednu korunu.

V děčínské zoo se narodilo mládě vzácného takina indického

V děčínské zoo se narodilo mládě takina indického,  foto: archiv Zoo Děčín
Vzácný přírůstek má i děčínská zoo. Narodilo se mládě vzácného takina indického. Na první odchov tohoto druhu kopytníka čekala zoo devět let. "Mládě pro nás bylo obrovským překvapením, pár spolu žije již několik let a po tak dlouhé době už jsme v odchov ani nedoufali," uvedl zoolog Roman Řehák. "Takinům jsme ubrali na zelenině a ovoci a začaly jsme jim podávat granule určené přímo pro tento druh, které vyrábí specializovaná firma," uvedl Řehák.

Takin indický je kopytník, který se svým vzhledem vymyká přesnému zařazení. Vývojově má blízko k turům i ovcím a nese znaky obou těchto zvířat. Takini mají mohutnou hlavu, dlouhou vlnitou srst. Vyskytují se v Číně, Indii, kde obývají horské oblasti od 2500 do 4500 metrů nad mořem. Jejich kůže produkuje olej, který impregnuje jejich srst a chrání je tak proti dešti a mlhám.