Služba Zapomenuté miliardy našla peníze z dob kuponové privatizace 17.000 lidí

Prostřednictvím služby Zapomenuté miliardy brněnského startupu Stock Convertor získali Češi za měsíc fungování 320 milionů korun. Opomenutý majetek uložený v akciích z dob kuponové privatizace našlo 17.000 lidí. V průměru na každého z nich připadá 20.000 korun, dosud nejvyšší nalezená částka je v okrese Zlín, a to 407.000 korun. Společnost to dnes uvedla v tiskové zprávě.

On-line služba Zapomenuté miliardy umožňuje lidem zjistit, zda jim patří akcie nebo z nich pocházející dividendy získané v kuponové privatizaci v 90. letech minulého století. Podle autora projektu Daniela Surmaře mají lidé na účtech uloženo až deset miliard korun. "Prostor pro ty, kteří se ještě nestihli zdarma zaregistrovat, je stále velký. S prověřením by si ale měli pospíšit. Na podzim dojde k promlčení nároků za miliardu korun," uvedl Surmař. Služba je bezplatná až do chvíle, než případně člověk najde hodnotné akcie.

Na počátku kuponové privatizace zahájené 1. října 1991 si každý dospělý občan mohl zakoupit kuponovou knížku a kolek v hodnotě 1000 korun a tím se zapojit do směny investičních kuponů za akcie podniků.