Sněmovna má jednat o prezidentovi, roku 1968 a homosexuálech

Přímá volba prezidenta, odškodnění obětí okupace Československa z roku 1968 a registrované partnerství osob stejného pohlaví budou cílem předloh, o jejichž přijetí by mohla Poslanecká sněmovna rozhodnout v příštích dvou týdnech. Při schůzi, kterou zahájí v úterý, by měla hlasovat také o zavedení registračních pokladen a o zákonu, který by zakázal kouření na veřejných místech a omezil prodej tabáku a alkoholu. Měla by hlasovat i o předloze, která by umožnila, aby stát za finanční náhradu v krajním případě vyvlastnil firmě Themos restaurační budovu v areálu Národního divadla v Praze. Poslanci mají hlasovat též o návrhu veřejných zasedání parlamentních vyšetřovacích komisí, novele zákona o konkursu a novele zákona o spotřebních daních, která by zdražila cigarety.

O programu schůze rozhodnou poslanci v jejím úvodu. Otazníky visí nad přímou volbou prezidenta a odškodněním obětí okupace z roku 1968. Na přímé volbě se poslanci neshodují dlouhodobě. Je proto možné, že více než dva roky starý návrh skupiny koaličních poslanců zamítnou, či odloží. Ani na odškodnění obětí okupace z roku 1968 se sněmovna zatím neshodla.

Očekává se, že schůze bude opět příležitostí pro slovní měření sil mezi opozicí a koalicí. Například opoziční ODS již oznámila, že využije tradičních parlamentních interpelací k tomu, aby donutila premiéra Stanislava Grosse ozřejmit nejasnosti kolem peněz, které si půjčil na nákup bytu.