‘Básník s kytarou‘. Od smrti Karla Kryla uplynulo 30 let

Karel Kryl

Byl symbolem okupace v srpnu roku 1968, odporu vůči režimu, exilu i sametové revoluce 1989. Písničkář, básník a novinář Karel Kryl, jehož písně se zpívaly u táborových ohňů i na studentských kolejích, zemřel před 30 lety - 3. března 1994 v Mnichově na infarkt. V dubnu by ‚básník s kytarou‘ oslavil osmdesáté narozeniny. Podle mnohých jeho odkaz žije dál.

„Prší a venku se setmělo, tato noc nebude krátká, beránka vlku se zachtělo, bratříčku, zavírej vrátka.“ Krylova písnička Bratříčku, zavírej vrátka, patřila k symbolům odporu proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Kryl ji prý napsal hned v noci 21. srpna 1968. Na jaře 1969 pak vyšlo album s tímto názvem a s dalšími písněmi jako Král a klaun, Salome, Veličenstvo kat či Anděl.

Karel Kryl - Bratříčku zavírej vrátka (1969)

S nastupující normalizací ale bylo jasné, že se blíží konec jeho svobodné tvorby. Přišel zákaz koncertování, rozhlasových pořadů a dalších akcí. Když pak Karel Kryl odjel v září 1969 do tehdejšího Západního Německa na písničkářský festival, do vlasti se už nevrátil. Požádal tam o politický azyl a v Německu zůstal dalších 20 let.

Pracoval pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa. Skládal písně, psal básně, knihy i reportáže a kromě toho také koncertoval. Jezdil po Evropě i Americe a zpíval pro krajany. Ve své vlasti byl ale také nesmírně populární. Desky, které vydal, se do Československa pašovaly a vyráběly se z nich ilegální kopie.

Karel Kryl a Karel Gott zpívají hymnu | Foto: Česká televize

V listopadu 1989 se vrátil do Československa a stal se jednou z tváří Sametové revoluce. Na žádost Václava Havla, který chtěl zprostředkovat symbolické smíření disentu se společností, 4. prosince 1989 zazpíval společně s Karlem Gottem zaplněnému Václavskému náměstí v Praze československou státní hymnu. "Postavili vedle sebe rebela, který byl v exilu dvacet let a Karla Gotta, který z režimu profitoval," kritizoval tehdy vystoupení Karlův bratr Jan. Karel Kryla tuto událost později hodnotil jako velkou politickou chybu.

S polistopadovým vývojem ve své vlasti ale spokojený nebyl, kritizoval dění ve společnosti i tehdejší poměry. Své rozčarování vyjadřoval i v poezii a písních. Snad nejvýstižněji je shrnul v písni Demokracie:

Hrob Karla Kryla  | Foto: Jiří Janíček,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

„Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou, ti kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce. A z těch kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce.“  To jsou slova jedné z posledních písní Karla Kryla z roku 1993. Čtyři a půl roku po sametové revoluci, 3. března 1994, zemřel v Mnichově na infarkt. Pár týdnů před svými padesátinami.

Pohřben je na Břevnovském hřbitově sv. Vojtěcha, nedaleko benediktinského Břevnovského kláštera. Na jeho pohřeb se tehdy do klášterního kostela vešel jen zlomek smutečních hostů. Zpěváka si před kostelem připomnělo kolem 4000 lidí. Téměř nikdo z nové politické reprezentace země se ale pohřbu nezúčastnil, což vyvolalo kritiku ze strany některých bývalých undergroundových umělců.

‘Slovem sekal jako šavlí a tnul verši do živého‘

Právě v Břevnovském klášteře proběhne jedna z letošních připomínek výročí Karla Kryla - série koncertů zpěváka Davida Uličníka s názvem Kryl *80 + 30. Na koncertě zazní protestsongy jako „Veličenstvo kat“, „Král a Klaun“nebo „Pasážová revolta“, které jsou podle Davida Uličníka nejen významnou připomínkou historie, ale také příležitostí podívat se skrze Krylovu tvorbu na současné dění.

„Krylova moudrost, buřičský hlas i nadhled mi v dnešním světě hodně chybí. Připomenout si jeho významná životní výročí mimořádným koncertním programem je pro mne osobně, ale věřím, že i pro nás všechny, jedinečná příležitost, abychom si uvědomili, že věci, o kterých Karel Kryl zpíval, stále platí. Byl rebelem, který slovem sekal jako šavlí a tnul verši do živého. Byl to velký český básník. Chci, aby jeho písně zněly teď a tady a tím Karla Kryla oslavili,“ napsal na svých webových stránkách David Uličník.

David Uličník: Kryl sekal slovy jako šavlí, uměl tít do živého. Snažím se ho připomínat

Letošní 80. výročí narození a 30 let od úmrtí Karla Kryla připomenou koncerty, výstavy či promítání, ale i nové vydání jeho písní. Na duben Supraphon připravil kompilaci To nejlepší - poprvé v podobě dvou vinylů. "Tento výběr je mimořádný také tím, že návrhy v roce 1993 schvaloval či korigoval ještě sám Kryl. Také proto není album přísně chronologické, ale vytváří novou vnitřní logiku poslechu," uvádí společnost na webu. V rodné Kroměříži Karla Kryla přichystali sérii akcí pojmenovanou Týden pro Kryla.

klíčové slovo: