Písničky Karla Kryla zlidověly

Karel Kryl, foto: archiv Českého centra v Mnichově

Veličenstvo kat, Píseň Neznámého vojína, Morituri te salutant, Král a klaun, Salome, Bratříčku, zavírej vrátka nebo Anděl patří k nejznámějším písním Karla Kryla, od jehož smrti uplynulo 25 let. Jeho texty málokoho nechávaly lhostejným. Za léta exilu se stal v Československu legendou.

Karel Kryl,  foto: archiv Českého centra v Mnichově

Narodil se do rodiny tiskaře a v roce 1950 se díval, jak byly jejich stroje rozbíjené a odvezené do šrotu. Karel Kryl chtěl být hrnčířem po dědečkovi, Keramickou školu sice absolvoval, ale pak zvítězila hudba a poezie. Kytara se stala jeho neodmyslitelnou součástí. Začal vystupovat na malých scénách v Olomouci a v Ostravě, od roku 1966 nahrával v rozhlase, v Praze spolupracoval s divadlem Semafor.

Jeho první vydanou písní byla Nevidomá dívka. A první deska půl roku po srpnové invazi v roce 1968. Titulní písnička Bratříčku, zavírej vrátka vznikla údajně naprosto spontánně v noci 22. srpna 1968, jako okamžitá reakce na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Bratříček se stal symbolem odporu proti okupaci. Karel Kryl odjel z Československa 9. září 1969 na písničkářský festival v západoněmeckém hradě Waldecku. Po dvou týdnech se rozhodl podat si žádost o politický azyl a v Německu zůstal dalších dvacet let.

Usadil se v bavorském Mnichově, podle něj Mníšku pod Alpou, studoval dějiny umění a filozofii. Dvaadvacet let působil jako redaktor Svobodné Evropy. Písničkářskou profesi Kryl nikdy neopustil. Skládal, psal poezii a koncertoval pro krajany po Evropě i v zámoří. Vydal několik knih textů a natočil řadu desek. V Krylově repertoáru nechyběly ani žertovné písničky plné slovních hříček (Jedůfky), uměl i lyrickou baladu. Pro mnohé jsou Krylovy písně možná moc patetické, dokonce až depresivní. "Byly jeho život", přiznávala jeho druhá žena Marlene, bavorská rodačka.

Zklamání z vývoje po listopadu 1989

Karel Kryl | Foto: Jiří Sláma,  Český rozhlas
Do Československa se Karel Kryl vrátil v přelomové době 30. listopadu 1989, aby se zúčastnil pohřbu své matky (zemřela 24. listopadu). Měl stále československé státní občanství. Požádal proto o pomoc svého přítele, opata Anastáze Opaska, který mu přes bavorskou vládu sehnal tzv. humanitární vízum. I přesto, že přijel na pohřeb matky, mluvil později o týdnu zde stráveném jako o nejhezčím týdnu svého života.

Později otevřeně mluvil o tom, co se mu v Česku nelíbilo. Podle písničkáře Jaroslava Hutky ho mrzelo, že se nikdy nesešel s Václavem Havlem.

Unikátní nahrávka z roku 1969 se objevila v Norsku

V archivech norské televize byl nedávno objeven záznam recitálu Karla Kryla z roku 1969. Nahrávka má 22 minut, a obsahuje i legendárního „Bratříčka", kde Kryl udělá malou chybu a začne hrát znovu. Kromě písně Bratříčku, zavírej vrátka zazní třeba Salome, Jeřabiny a Marat ve vaně. „Každému je jasné, že jestliže na mě míří zbraň, jsem nucen mlčet," řekl mezi písničkami. „Nemůžu-li mluvit, můžu malovat nebo zpívat proti."

V 90. letech Kryl pokračoval v koncertování, vycházely mu nové i staré knihy, například sbírky Kníška (1991) a Zbraně pro Erato (1993) či kniha rozhovorů Půlkacíř (1993). Vydával desky, mezi nimi nově Tekuté písky (1992) a Monology (1992). Posmrtně mu vyšly například album Jedůfky s dosud nevydanými písněmi, souborné vydání jeho sbírek nazvané Básně (1997) či politické komentáře Země Lhostejnost (2012).

Kryl ovlivnil i další zpěváky

Karel Kryl zemřel nečekaně, 3. března 1994 v Mnichově na infarkt. Pohřben je na hřbitově v pražském Břevnově. Mnoho lidí se nedostalo dovnitř, před klášterem se jich sešlo asi čtyři tisíce. Velkého ocenění se mu dostalo až po smrti, kdy byl zapsán do Síně slávy ceny Gramy (1995), získal Cenu Františka Kriegla (1995), Medaili Za zásluhy (1995) i Řád Tomáše Garrigua Masaryka (2014). Rodná Kroměříž věnovala Krylovi expozici, která připomíná jeho písně, ale i milostnou poezii. V roce 2016 byl do kin uveden dokumentární film Bratříček Karel polské režisérky Krystyny Krauzeové, který přibližuje i neznámé události z jeho života.

Karel Kryl stále ovlivňuje i další zpěváky. Svůj vztah k němu vyjádřil v písni Malčik písničkář Tomáš Klus, za svého učitele ho považuje i Jaromír Nohavica. Vlastní úpravu Krylových písní prezentoval zpěvák Daniel Landa.