Sněmovna schválila nový stavební zákon, má zrychlit a zjednodušit stavební řízení

Poslanecká sněmovna schválila nový stavební zákon. Má nahradit dosavadní zákon z roku 2006 a má výrazně zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Ministerstvo pro místní rozvoj si od něj mimo jiné slibuje, že zajistí dodržování stanovených lhůt. Cílem ministerstva také je, aby občan díky digitalizaci nemusel na úřad chodit. Sněmovna zákon schválila proti původnímu vládnímu návrhu tak, že veškeré stavební úřady přejdou pod stát. Budou spadat pod Nejvyšší stavební úřad a budou organizovány podobně jako třeba finanční úřady. Část opozice ale tento princip odmítá a tvrdí, že to ochromí stavební řízení. Nyní zákon dostane k projednání Senát.

Developeři: Schválení stavebního zákona je dobré také pro zahraniční investory

Schválení nového stavebního zákona je důležitým signálem pro občany České republiky, pro developery, ale také pro zahraniční investory. Zákon sám o sobě však není řešením všech problémů, které ve stavebnictví jsou. Je ale prvním krokem k jejich postupné nápravě. ČTK to v tiskové zprávě sdělila Asociace developerů. "Je velmi důležité, že legislativa byla přijata právě nyní, kdy se musíme připravovat na postpandemické období. Development hraje v ekonomice každého státu velmi důležitou roli, a to jak přímo, tak díky zásadnímu multiplikačnímu efektu také zprostředkovaně," uvedl ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek. Česko podle něj netrpí jen krizí bydlení, ale i krizí ve výstavbě. Jak dále uvedl, problémem jsou nabobtnalá byrokracie, nekonečná napadání, odvolávání a soudy. A také nedostatečně vybavené úřady.

Nový stavební zákon má platit od 1. července 2023, ale už od ledna příštího roku bude moci začít nabírat nové úředníky. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) již dříve řekla, že do státní správy by ze současných stavebních úřadů mohlo přejít 5000 až 6000 lidí. Podle MMR ubude úředníkům až 40 procent agendy.