Snowboardistka Eva Samková získala na olypiádě zlatou medaili

Snowboardistka Eva Samková se stala olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu a získala první české zlato na hrách v Soči. V Extreme Parku potvrdila roli jedné z favoritek, závodu zcela dominovala, když vyhrála suverénně kvalifikaci i všechny tři vyřazovací jízdy. Za Samkovou si pro stříbro dojela Kanaďanka Dominique Maltaisová a bronzovou medaili získala francouzská snowboardistka Chloe Trespeuchová. "Chtěla jsem jim co nejvíc ujet hned na začátku, abych měla náskok. Mohla si pohlídat rychlost a nedostala se do problémů. To se povedlo. Krizi jsem měla v semifinále, kde jsem přeletěla jeden skok a myslela, že už neodjedu. Ale ve finále ta jízda byla asi nejjistější. Bomba! Super! Pecka!" jásala Samková. Dvacetiletá snowboardistka rozšířila českou medailovou sbírku na hrách v Soči o čtvrtý cenný kov. Před ní na stupně vítězů vystoupili stříbrní rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Ondřej Moravec a bronzový biatlonista Jaroslav Soukup.

Čeští hokejisté nedokázali ve svém třetím zápase na olympijských hrách v Soči překonat brankáře Jonase Hillera a prohráli se Švýcarskem 0:1. Tým kouče Aloise Hadamczika tak v základní skupině C obsadil s jednou výhrou a dvěma porážkami třetí místo. Čeští hokejisté se v úterním osmifinále olympijského turnaje v Soči utkají se Slovenskem. Rozhodl o tom bodový zisk Slováků v utkání s Ruskem, které skončilo v základní hrací době 0:0.

Švédské kvarteto získalo díky finišmance Charlotte Kallaové zlato ve štafetě běžkyň na lyžích na 4x5 km na olympijských hrách v Soči. Češky byly po prvním úseku díky Evě Vrabcové-Nývltové na druhém místě, ale Karolína Grohová, Petra Nováková a Klára Moravcová kontakt s elitou neudržely a celkem nabraly na desátém místě ztrátu 3:27,1 minuty.

Lyžař Ondřej Bank vybojoval deváté místo v superobřím slalomu v Soči a postaral se o suverénně nejlepší český výsledek v této disciplíně na olympijských hrách. Pro zlatou medaili si dojel Nor Kjetil Jansrud, který už před týdnem ve středisku Roza Chutor bral bronz ve sjezdu.

Švédští běžci na lyžích vyhráli na olympijských hrách v Soči štafetu na 4x10 km a navázali na sobotní triumf svých krajanek. Stříbro vybojovali domácí Rusové a bronz překvapivě Francouzi. Čeští reprezentanti nezopakovali třetí místo z Vancouveru a ve složení Aleš Razým, Lukáš Bauer, Martin Jakš a Dušan Kožíšek skončili osmí.

Autor: Jan Charvát