Soud EU přerušil projednávání české žaloby ve věci dotací pro Agrofert

Unijní soud přerušil projednávání žaloby České republiky na Evropskou komisi podané kvůli zablokované dotaci pro společnost Agrofert. Chce počkat na konečné rozhodnutí komise o dotaci. Uvedl to dnes server iROZHLAS.cz. Žaloba se týká částky 30.000 eur (přibližně 800.000 Kč), které Brusel prozatím odmítl zaplatit kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Podle serveru a Deníku N jde o dotaci na modernizaci farmy kuřat v Bílovci na Novojičínsku, kterou provozuje společnost Schrom Farms. Peníze na projekt už ČR firmě poslala ze státního rozpočtu, ačkoliv EU na něj prozatím přispět nechce.

Platbu Evropská komise zablokovala kvůli auditnímu šetření Babišova možného střetu zájmů v oblasti zemědělských eurodotací. Závěrečná zpráva k tomuto auditu by do Česka měla dorazit nejpozději letos v květnu, protože komise si v listopadu vyžádala doplňující materiály a od té doby jí běží šestiměsíční lhůta. Evropská komise původně kvůli auditnímu šetření ohledně Babišova možného střetu zájmů zadržela v listopadu 2019 balík plateb pro Agrofert za 6,3 milionu korun. Šlo o peníze na projekty financované z Programu rozvoje venkova. Po schůzce se zástupci tuzemských úřadů ale fond loni v březnu většinu těchto peněz uvolnil.