Špidla jako komisař se opozici nezamlouvá, hlasy proti i v ČSSD

Vládní koalice nemůže počítat s tím, že její návrh prosadit odcházejícího premiéra Vladimíra Špidlu do křesla evropského komisaře získá širší podporu na domácí politické scéně. Zástupci opoziční ODS a KSČM jsou přesvědčeni, že někdejší lídr sociální demokracie není vhodným kandidátem na tuto významnou funkci v centrále EU, kterou dosud zastává Pavel Telička. Kritika zaznívá i zevnitř ČSSD. "V dějinách Evropské unie bude pan Špidla prvním evropským komisařem bez plynulé znalosti angličtiny. Je to upřednosťňování řešení vnitřních problémů koalice a ČSSD na úkor České republiky," řekl ČTK místopředseda občanských demokratů Petr Nečas.

I Špidlův stranický kolega, šéf sněmovního zahraničního výboru Vladimír Laštůvka řekl, že z chystané Špidlovy nominace není nadšen. "Byl to právě Vladimír Špidla, kdo v ČSSD a ve vládě prosadil pana Teličku, a to i proti sociálnědemokratickému kandidátovi," uvedl. Telička ale už podle Laštůvky prokázal, že je mužem na svém místě. Bylo by proto škoda ho nyní měnit, zvlášť kdyby to mělo být kvůli "vnitrostátním hrátkám".

Prezident Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM David Král si myslí, že Špidlovou výhodou ve srovnání s Teličkou je zkušenost z premiérské funkce, handicapem horší znalost jazyků i bruselských poměrů. "V Evropě si během přístupových jednání vydobyl pozici konsensuálního, byť ne příliš výrazného politika, což možná pro Evropskou komisi není špatná vizitka," řekl Král.