Špidla má post komisaře pro zaměstnanost a sociální záležitosti

Budoucímu českému členovi Evropské komise Vladimíru Špidlovi byla přidělena funkce komisaře pro zaměstnanost a sociální záležitosti. Na mimořádné tiskové konferenci v Bruselu to spolu s rozdělením ostatních míst oznámil jmenovaný předseda komise Portugalec José Manuel Barroso.

Evropský parlament bude novou pětadvacetičlennou komisi schvalovat na podzim. Nepředpokládá se, že proti některým navrhovaným členům komise budou mít europoslanci zásadní výhrady, které by zamezily jejich nástupu do funkce. Nová komise má mít pět místopředsedů, a to Němce Günthera Verheugena (má odpovídat za podnikání a průmysl), Estonce Siima Kallase (administrativa a boj proti korupci), Francouze Jacquesa Barrota (doprava), Itala Rocca Buttiglioniho (justice a bezpečnost) a jednu z osmi žen v EK Švédku Margot Wallströmovou (vztahy mezi institucemi a komunikace).

Další žena, Rakušanka Bonita Ferrerová-Waldnerová, obdržela významný post komisařky pro zahraniční vztahy a politiku sousedských vztahů. Slovenský komisař Ján Figeĺ má v bruselské exekutivě odpovídat za školství a kulturu, zatímco Polka Danuta Hübnerová za regionální politiku. Maďar Péter Balázs se má v EK starat o energetiku.