Špidla se v pondělí stěhuje do Bruselu - převezme kancelář a byt

Bývalý premiér a nastupující evropský komisař pro zaměstnanost a sociální záležitosti Vladimír Špidla se definitivně loučí s domácí politikou. V pondělí se přestěhuje do Bruselu, aby tam mohl začít pracovat jako nový český zástupce v Evropské komisi. Sdělila to mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková.

Podle Orgoníkové bude třiapadesátiletý Špidla, jehož bydlištěm je jihočeský Jindřichův Hradec, pracovat a žít v belgické metropoli příští měsíce. Bude tam mít kancelář i byt. Veškeré náklady na bydlení, zdravotní a sociální pojištění a další věci si bude hradit z peněz od EK. Od 1. září má nárok na 6000 eur (více než 186.000 korun) hrubého měsíčně.

Do Bruselu si Špidla odveze odpovědi na dotazník, který připravili europoslanci. Řada z 28 otázek se týká obecných problémů nezaměstnanosti mládeže a starších lidí, stárnutí obyvatelstva a poklesu porodnosti. Poslanci chtějí znát Špidlův názor na definici evropského sociálního modelu a plány, jak hodlá prosazovat promítání sociálních priorit do všech politik EU a jak si představuje realizaci nového programu sociální politiky po roce 2006, uvedla Orgoníková.