Sport

Cyklistka Romana Labounková na šampionátu ve Val di Sole obhájila titul mistryně světa ve fourcrossu. Nejlepším z českých mužů byl Tomáš Slavík, který po pádu skončil v semifinále a v konečném pořadí obsadil pátou příčku. Labounková v pátek stejně jako loni porazila Britku Natashu Bradleyovou a rozšířila svou medailovou sbírku, ve které má vedle dvou titulů také dvě stříbra a dva bronzy.

Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová vybojovaly na majoru ve Vídni páté místo a zároveň nejcennější výsledky v této sezoně. Na turnajích Světového okruhu nižší kategorie sice letos už braly dvě medaile, ale nyní vyřadily světové jedničky Alix Klinemanovou, April Rossovou z USA, než ve čtvrtfinále podlehly Brazilkám Talitě a Taianě. České jedničky do sezony vstoupily později kvůli problémům s ramenem Slukové a poté zkušená polařka musela na čas opět přerušit přípravu, neboť si zlomila malíček na noze. Páté místo z Vídně je pro ně nejlepším umístěním za poslední tři měsíce.

Český motocyklista Jakub Kornfeil loňské vítězství v kvalifikaci Moto3 v Brně nezopakoval a do nedělní Velké ceny České republiky odstartuje z dvacátého místa. Lépe se vedlo jeho týmovému kolegovi ze stáje Redox PrüstelGP Filipu Salačovi, který díky čtrnácté příčce zaznamenal druhý nejlepší výsledek v kariéře. V MotoGP bude Karel Abraham na startu dvacátý. Jediný český zástupce v královské kubatuře skončil stejně jako Kornfeil už v první části kvalifikace, ve které obsadil desáté místo se ztrátou téměř dvou sekund na postup do druhé části. Z prvního místa odstartuje pětinásobný mistr světa a lídr průběžného pořadí Marc Márquez ze Španělská, jenž vyhrál kvalifikaci o málo vídaných 2,5 sekundy a 58. pole position se dotáhl na australského rekordmana Micka Doohana.

Helena Karásková Erbenová obhájila na mistrovství Evropy v terénním triatlonu v Prachaticích loňské stříbro. V silně obsazeném závodě nestačila na tratích 1,5 km plavání, 35 km horské kolo a 10,5 km terénní běh jen na Francouzku Morgane Riouvou. Mužům kraloval její krajan Arthur Serriéres. Mistryně světa z roku 2013 Karásková Erbenová v závěrečném běhu výrazně stáhla ztrátu, kterou nabrala v prvních dvou disciplínách. Za vítěznou Riouvou v cíli zaostala o tři čtvrtě minuty.

Mladí čeští travní lyžaři získali na juniorském mistrovství světa ve Štítné nad Vláří čtyři zlaté, tři stříbrné a tři bronzové medaile. Junioři ovládli všechny disciplíny, o dva nejcennější kovy se postaral obhájce čtyř loňských titulů Martin Barták. Barták vyhrál obří slalom a super-G, Filip Mach superkombinaci a Jan Borák slalom. O jedinou medaili v kategorii juniorek se bronzem v super-G postarala Šárka Abrahámová. Všechny čtyři tituly získala stejně jako loni Japonka Čisaki Maedaová.