Sport

Fotbalisté Plzně vstoupili do druhého předkola Ligy mistrů domácí bezbrankovou remízou s Olympiakosem Pireus. Odvetu v Řecku svěřenci Pavla Vrby sehrají za týden. Vítěz dvojzápasu si ve 3. předkole zahraje s Basaksehirem Istanbul, poražený nastoupí ve 3. předkole Evropské ligy proti Antverpám. Viktoria byla v úvodním souboji českého a řeckého vicemistra střelecky aktivnější, ale své šanci neproměnila.

Znakařce Simoně Kubové finále na mistrovství světa v Koreji znovu uniklo, na neolympijské padesátce skončila v semifinále desátá. Ve srovnání s dopolední rozplavbou zrychlila na 27,91 sekundy a počtvrté v kariéře se na této trati dostala pod 28 sekund, ale k postupu jí dvanáct setin chybělo. Na šampionátu padl podruhé světový rekord, postaral se o něj maďarský plavec Kristóf Milák na 200 metrů motýlek. Maximem sedmadvacetileté Kubové na tomto šampionátu zatím zůstává deváté místo ze stovky.

Michal Navrátil na mistrovství světa neobhájil stříbro v extrémních skocích do vody. Český reprezentant na šampionátu v Koreji obsadil čtvrtou příčku s výraznou ztrátou na bronzového Mexičana Jonathana Paredese. Vyhrál favorizovaný Brit Gary Hunt. Navrátil po pondělní první polovině soutěže figuroval na třetí příčce s více než pětibodovým náskokem na Hunta. Za největšího kandidáta na titul ale klesl hned po prvním dnešním skoku, za který dostal pátou nejvyšší známku. Finálový skok se pak Navrátilovi příliš nevydařil, byl v něm desátý a neměl šanci zaútočit na medaili. Vedle zlatého Hunta a bronzového Paredese ho předčil také stříbrný obhájce titulu Steve Lo Bue z USA.

Zlaté a stříbrné medaile na olympijských hrách 2020 v Tokiu budou nejtěžší v historii letních olympiád, váží 556 a 550 gramů. Kompletní medailovou kolekci, kterou vytvořil Juniči Kawaniši, představili japonští pořadatelé při ceremoniálu připomínajícím přesně rok do zahájení olympiády. Na výrobu medailí o průměru osm a půl centimetru byly použity recyklované kovy z téměř 79.000 tun mobilních telefonů a dalších malých elektronických zařízení, která se vybrala při sbírce po celém Japonsku. Dostalo se z nich 32 kilogramů zlata, tři a půl tuny stříbra a 2,2 tuny bronzu. Na přední straně je řecká bohyně vítězství Niké, což je tradice u olympijských medailí vyžadovaná Mezinárodním olympijským výborem. Na zadní straně jsou olympijské kruhy a logo her v Tokiu. Zlaté medaile jsou vyrobeny ze stříbra a pozlaceny šesti gramy zlata. Čistě stříbrné jsou kovy za druhé místo. Bronzové medaile jsou z nerezové formy bronzu obsahující zinek.