Sport

Fotbalisté Plzně ve 23. ligovém kole využili prohry svého rivala v boji o titul Sparty a po vítězství 2:0 nad Jihlavou vedou tabulku už o devět bodů. Pražané však mají zápas k dobru. Skóre na západě Čech rychle otevřel Jan Kovařík, ve druhé půli zvýšil Daniel Kolář, jenž navíc neproměnil penaltu. Viktoria vyhrála dvanácté ligové utkání za sebou, zranil se jí však nejlepší střelec Michal Ďuriš, jenž s poraněným kotníkem musel do nemocnice. Sparta bez několika opor prohrála po sedmi ligových výhrách za sebou a výrazně si zkomplikovala souboj o titul s obhájcem z Plzně.

Nadějný český kordista Jakub Jurka vybojoval na mistrovství světa šermířů do 17 let v Bourges bronzovou medaili. Olomoucký reprezentant, který na šampionátu obhajoval loňské stříbro, vyhrál ve vyřazovací fázi po volném losu v prvním kole čtyři zápasy, než jej v semifinále porazil 15:10 pozdější šampion Daniel de Mola z Itálie.

Hokejový útočník Tomáš Hertl přispěl v sobotním utkání NHL dvěma góly k výhře San Jose 3:2 po samostatných nájezdech na ledě Nashvillu a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Stejné ocenění získal i Jaromír Jágr, který gólem odstartoval obrat Floridy v duelu s Montrealem z 0:3 na konečných 4:3.

Jakub Kornfeil dojel devátý v motocyklové Velké ceně Argentiny a o jedno místo vylepšil dva týdny starý výsledek z letošní premiéry MS v Kataru.

Hokejisté Litvínova porazili ve třetím kole extraligové baráže Karlovy Vary 5:3 a se sedmi body jsou v čele čtyřčlenné skupiny. Severočeši rozhodli podkrušnohorské derby ve třetí třetině, ve které dvakrát skórovali. Čtyřmi kanadskými body za dva góly a dvě asistence se pod výhru Vervy podepsal František Lukeš.

Čtyřiadvacetiletá dálková plavkyně Magda Okurková přeplavala Gibraltarskou úžinu a časem 3:42:42 hodiny vytvořila nové české ženské maximum. Dosavadní nejlepší výkon Abhejali Bernardové ze září 2013 překonala o 52 minut a 18 sekund. "Plavbu provázel nepříjemný silný vítr. Celkem uplavala šestnáct kilometrů," řekl ČTK vedoucí doprovodu Petr Mihola, který Gibraltar pokořil společně s operním pěvcem Richardem Haanem před šestnácti lety.

Karel Abraham vybojoval ve třetím pokračování mistrovství světa superbiků v Alcaňizu tři body. V sobotním prvním závodě skončil patnáctý, dnes si o jednu pozici polepšil. Po obou jízdách měly stupně vítězů ve Španělsku kompletně britské obsazení a nejvýš pokaždé stál Chaz Davies.