Ze sportu:

První závod Českého poháru v maratonu horských kol v Lipníku nad Bečvou vyhrál Pavel Boudný. Úřadující mistr republiky v cross country si ve 14. ročníku Author Šela maratonu připsal třetí prvenství po letech 2007 a 2009.

Hokejový obránce Miroslav Blaťák mění po šesti sezonách v Ufě v Kontinentální lize působiště a bude hrát za Omsk. Mistr světa z roku 2010 se dohodl s vedením Avangardu na dvouleté smlouvě.

Český motocyklista Karel Abraham vynechá víkendovou Velkou cenu Španělska MotoGP. Třiadvacetiletý jezdec se kvůli bolestem ramene po operaci klíční kosti rozhodl nenastoupit do sobotní kvalifikace a chce se připravit na příští závod za dva týdny v Le Mans.

Osmé místo patří Martinu Prokopovi po druhé etapě Argentinské rallye. Po závěrečné páteční divácké supererzetě se český jezdec s fordem posunul o jednu příčku na úkor Nora Andrease Mikkelsena, který v osmém měřeném úseku poškodil zavěšení svého volkswagenu. Zbylé dvě páteční rychlostní zkoušky nejel a obdržené penalizace ho srazily ze šestého místa na deváté.

Hokejový útočník Radek Duda se opět ve své kariéře vrací do Plzně. Barvy držitele mistrovského titulu by měl čtyřiatřicetiletý vyhlášený bouřlivák, který naposledy v tuzemsku oblékal dres Liberce, hájit v příštích dvou sezonách.

Brankář Marek Mazanec opouští podle očekávání extraligového mistra Plzeň a míří do NHL. Jednadvacetiletý hokejista podle oficiálních stránek zámořské soutěže podepsal s Predators dvouletou nováčkovskou smlouvu.

Český hokejista Michael Frolík zazářil v pátečním utkání 1. kola play off NHL, když dvěma góly přispěl k výhře Chicaga nad Minnesotou 5:2. Pětadvacetiletý útočník byl vyhlášen první hvězdou zápasu a Blackhawks zvýšili své vedení v sérii na 2:0.

Basketbalistky USK Praha budou v příští sezoně obhajovat mistrovský titul i s reprezentantkou Janou Veselou, která po konci v turecké Antakyi souhlasila s roční smlouvou. Vedení USK v čele s trenérkou Natálií Hejkovou angažováním nejúspěšnější české hráčky potvrdilo, že chce nadále udržet "českou tvář" týmu. Ze současného kádru zůstanou jistě i další reprezentantky a také americká pivotka Kia Vaughnová.

Fotbalisté Plzně v předehrávce 26. kola první ligy porazili poslední České Budějovice 3:2 a utekli v čele tabulky druhé Spartě na pět bodů. Letenští mají sobotní zápas v Liberci k dobru. Viktorii nasměroval za vítězstvím reprezentant Darida, který dal už v první půli dvě branky. Hosté sice po změně stran vyrovnali po gólech Linharta a Táborského, ale výhru pět minut před koncem trefil Řezník.

Autor: Jan Charvát