Fotbalová radost pod Ještědem

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Potřetí za posledních deset let se fotbalisté Slovanu Liberec stali mistry první ligy. Rozhodli o tom definitivně až v sobotním posledním ligovém kole, v němž jim na domácím hřišti k prvenství stačila bezbranková remiza s Viktorii Plzeň. Fotbalisté spod Ještědu si zahrají druhé předkolo Ligy mistrů. Druhá pražská Sparta a třetí Plzeňané se pokusí o vstup do Evropské ligy ve druhém předkole. Nejvyšší fotbalovou soutěž opouštějí fotbalisté Viktorie Žižkov a Bohemians 1905.

Utkání Sparta Praha - Dynamo České Budějovice,  foto: ČTK
O tom, že v sobotu budou hrát o titul už jen dvě mužstva, se rozhodlo ve středečním předposledním kole, kdy třetí celek ve hře, pražská Sparta, jen remizovala 1:1 na hřišti městského soupeře - Dukly. Na dosud vedoucí Liberec už ztrácela čtyři body, a tak jej nemohla předčít. Pro sparťanského kapitána Marka Matějovského je to největší zklamání v kariéře:

"Já bych to nechtěl s ničím srovnávat. V tuto chvíli mě to mrzí určitě nejvíc v mém fotbalovém životě. Nezbývá nic jiného než se snažit pracovat dál, aby ta vítězství a případné trofeje přišly."

Také mladý útočník Tomáš Přikryl byl po utkání před kamerami České televize hodně zklamný:

"My jsme měli tlak, vytvářeli jsme si šance, ale nadali jsme gól. Strašně se na gól nadřeme. Je to zklamání... Nevím, co k tomu říct."

Mladý hráč nevěděl, jak zareagovat na vyřazení ze hry o titul, vedení Sparty Praha však ano. Ve středu ještě trenér Martin Hašek prohlásil, že o letošní ligový titul přišli kvůli tomu, že se v zimě klub odhodlal k mnoha radikálním změnám ve snaze přebudovat tým i koncepci hry. Řekl, že chápe momentální frustraci fanoušků letenského týmu, ale doufá i v to, že si Sparta letošní bídné jaro, kdy přišla o titul i domácí pohár, v budoucnu bohatě vynahradí. Odmítl také, že by uvažoval o rezignaci. Zastoupilo ho v tom vedení klubu, které jej v pátek odvolalo z funkce. Generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík má být sportovním ředitelem bez vlivu na ligový tým. Fanoušci Sparty pak po závěrečném utkání ligy žádali jeho okamžitý odchod z klubu. Nutno dodat, že nikoliv poprvé.

Utkání Slovan Liberec - Viktoria Plzeň,  foto: ČTK
Viktoria Plzeň po předposledním ligovém kole ztrácela na Liberec tři body a v případě sobotního vítězství pod Ještědem mohla dosáhnout na mistrovský titul. Ve středu Plzeň porazila Příbram vysoko 5:0 a ztráta pražské Sparty potěšila záložníka Davida Limberského:

"Dozvěděli jsme se výsledek z Dukly a jsme samozřejmě šťastní, že si to rozdáme s Libercem v přímém souboji o mistra. Myslí si totiž, že naše týmy hrály nejlepší fotbal a Sparta hrála celé jaro bídu, takže si nezaslouží nic. Dnes jsme hráli dobře, Příbram nezalezla, snažila se hrát fotbal a my jsme chodili do protiútoků, takže jsme to měli trošku ulehčené. Nejdůležitější zápas sezóny nás ale čeká v Liberci. Doufám, že tam přijede plno Plzeňáků, vytvoří nám dobrou atmosféru, a že to zvládneme."

Hráč Liberce Jan Nezmar se raduje ze zisku titulu mistra ligy,  foto: ČTK
Liberecký Slovan vyhrál v Jablonci 2:0. Stoper Jan Nezmar přiznal, že jeho tým v úvodu nehrál dobře, s tíhou boje o mistrovský titul se ale postupně vypořádal:

"My jsme první poločas opravdu nepředváděli ten fotbal, který jsme chtěli a o němž si myslím, že ho umíme. Věřím, že to nebylo nervozitou. Prostě jsme narazili na dobře organizovaného soupeře a na hřišti přece nemůže být jenom jedno mužstvo, když navíc hrajete v Jablonci. Myslím, že mají kvalitní mužstvo a nemohli jsme si myslet, že od začátku do konce je budeme válcovat. Samozřejmě jsme si přáli, aby ten scénář byl pro nás ještě příznivější, na druhou stranu, kdyby nám to někdo nabídl před sezónou, brali bychom to všemi deseti."

Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý označil sobotní duel s Plzni o titul zápasem století:

"Co víc si fanoušek může přát? Přiznám se, že bych raději slavil už dneska. Jestli jsme utkání se Spartou doma říkali zápas roku, tak to asi bude, alespoň pro mne, zápas století. Musíme se na to dobře připravit, protože Plzeň je výborné mužstvo. Prostě rozdáme si to s nimi sportovně."

A skutečně probíhalo utkání ve sportovním duchu. Nepadla sice ani jedna branka, ale hrál se pohledný a docela svižný zápas. Vyprodané hlediště v Liberci vidělo více gólových šanci Plzně, ale Vladimír Darida a Tomáš Wágner v druhé půli trefili jen tyč. Liberec tak navázal na triumfy z let 2002 a 2006 a zahraje si druhé předkolo Ligy mistrů. Plzeňský záložník Vladimír Darida neskrýval zklamání:

Pavel Vrba,  foto: ČTK
"Snažili jsme se, dali jsme do toho opravdu srdíčko, ale chybělo nám štěstí. Byly tam dvě tyčky, škoda. Liberec se pak docela zatáhl a bránil nulu, aby nedostali gól. My jsme se do nich nemohli dostat a pořádnou šanci jsme si nevypracovali."

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba zhodnotil utkání následovně:

"Samozřejmě, že nejsme spokojeni, na druhou stranu si myslím, že jsme v Liberci ukázali náš fotbal. Bohužel jsme ve druhém poločase neměli štěstí, nastřelili jsme dvě tyčky, Bakoš měl stoprocentní příležitost, prostě neměli jsme dneska štěstí. Kdybychom ho měli, tak myslím, že bychom vyhráli. Když jsme do 75. minuty nedali gól, tak jsme to chtěli protlačit sílou a výškou, ale nepodařilo se nám to. Liberec si za celou sezónu titul zasloužil, i když my jsme k tomu měli blízko, abychom dneska vyhráli a byli mistři my. Když se podíváte na období, kdy jsme hráli Champions League nebo Evropskou ligu, tak jsme tam zbytečně ztratili v lize spoustu bodů a to rozhodlo o tom, že Liberec odskočil. Možná, že kdybychom nehráli Champions League, tak bychom uhráli nějaké body navíc. Na druhou stranu ta Champions League za to stála."

Podle Pavla Vrby nepřišli jeho svěřenci o titul remízou 0:0 v závěrečném ligovém dějství v Liberci, ale zbytečnými ztrátami v podzimní části. Kouč Západočechů ale věří, že se Viktoria v příští sezoně vrátí na mistrovský trůn.

Jaroslav Šilhavý,  foto: ČTK
To lodivod domácích mistrů ligy Jaroslav Šilhavý byl jeden velký úsměv a štěstím jen zářil. Jak by také ne. Vždy je to jeho největší sportovní úspěch, na který jako aktivní fotbalista nedosáhl:

"Jsou to nepopsatelné pocity, něco neskutečného! Nevím, jestli to není sen, jestli se s něj neprobudím! Je to ale skvělé, nádherné, úžasné... Lidé jsou skvělí, nemám slov... Měli jsme nakonec i štěstí. Věděli jsme, že Plzeň je velice kvalitní a zkušený tým s řadou individualit, ale prostě jsme to přestáli a zvládli jsme to. Klukům patří velký dík a hold za celou sezónu, za to, co jsme předváděli. To, že jsme první, že jsme vyhráli titul, je něco neskutečného."

Až mistrovské oslavy opadnou, začne se Jaroslav Šilhavý zabývat myšlenkami na příští sezonu a na druhé předkolo Ligy mistrů. "Jestli má Liberec na to, aby uspěl v pohárech? To je otázka. Ten tým by měl zůstat pohromadě. Neměl by se oslabovat, ale naopak doplnit," dodal trenér nového mistra.

Michael Rabušic z Liberce a Marek Bakoš  (vlevo) z Plzně,  foto: ČTK
V letošním ročníku první ligy nastoupilo celkem 424 fotbalistů. Králem střelců se stal jablonecký David Lafata s 25 brankami, druhý byl s velkým odstupem plzeňský Marek Bakoš s 16 vsítěnými góly a třetí liberecký Jiří Štajner, který mezi tři tyče umístil 15 míčů. První ligu opouští dva pražské celky - Viktoria Žižkov a Bohemians 1905. Z osmého celku ligy, Jablonce, odchází trenér František Komňacký, který tento krok ohlásil už dříve, stejně jako Petr Uličný. Ten převzal kormidlo Olomouce ve chvíli, kdy jí hrozil sestup z první ligy po odebrání devíti bodu za korupční aféru. Petr Uličný má na svém kontě 416. ligových zápasů, Olomouc pomohl vyškrábat z předposledního na jedenácté místo v tabulce a dovedl ji k vítězství v domácím poháru, tedy k účasti v Evropské lize.

Právě skončený ročník první fotbalové ligy nabídl i mnohé slabiny a nešváry, že vzpomenu mnohdy velmi nízkou úroveň hry, zarážející chyby rozhodčích, které nejednou ovlivnily průběh i výsledek utkání, či vandalství některých rádoby fanoušků. Možná i to často přispělo k poměrně nízké návštěvnosti diváků. Jsou to však neduhy, na které už léta nejen český fotbal marně hledá účinný lék.

klíčové slovo:
spustit audio