Vydařený ligový podzim fotbalistů

Foto: ČTK

Nebývale vyrovnaná, znovu bohatá na góly a slibující velké drama v boji o čelní příčky i záchranu na chvostu tabulky. Taková byla podzimní část první fotbalové ligy v Česku. Někteří sice tvrdí, že byla fádní, nudná a nepřinesla nic nového, ale, jak známo, o škarohlídy nikdy není nouze. Co první fotbalovou ligu ale opravdu výrazně zdiskreditovalo, je stín údajné korupční aféry, která se vznáší nad jarním zápasem Jablonec - Plzeň z minulé sezony.

David Lafata,  foto: Steindy / Creative Commons 3.0 Unported,  2.5 Generic,  2.0 Generic a 1.0 Generic
Pohled do konečné tabulky prvoligového podzimu neomylně vypovídá, které celky hrály útočný, kombinační, pohledný, no prostě moderní fotbal. První čtyři týmy - Plzeň, Jablonec, pražská Sparta a Olomouc - také výrazněji bodově utekly ostatním klubům. Plzeň těžila z kvalitního kádru, který má ve svém středu hned několik reprezentantů, Jablonec spoléhal zejména na výjimečnou střeleckou potenci reprezentanta Davida Lafaty, který se za podzim trefil třináctkrát. Sparta má vedle snad nejlepšího finančního zabezpečení v lize také kvalitní a vyrovnanou soupisku a Olomouc se v této části soutěže prezentovala nebezpečnou útočnou hrou s velmi efektivní střelbou Michala Ordoše, který si za to vysloužil pozvánku do reprezentace. Druhý Jablonec ztrácí na Plzeň dva, třetí Sparta tři a čtvrtá Olomouc už sedm bodů.

Plzeň definitivně rozhodla o svém podzimním prvenství až v posledním domácím utkání proti nováčkovi z Jihlavy, který se ukázal být velmi zdatným soupeřem. Unavení hráči Plzně měli za sebou vysilující boje v reprezentaci i Evropské lize, a tak až s vypětím všech sil zdolali svého soupeře 1:0. Plzeňský trenér Pavel Vrba si po těsné výhře hodně vydechl:

"Já samozřejmě musím hlavně říct, že jsme se utkali s mužstvem, které tady hrálo velice otevřený fotbal a my jsme s vypětím všech sil vítězství udrželi. Myslím, že Jihlava tady zanechala velice sympatický dojem. Pokud jde o překvapení podzimní části soutěže, tak Jihlava je největší překvapení, co se týče herního projevu. Hlavně jejich rychlá přechodová fáze byla úžasná. Tvrdím, že Jihlava je mužstvo, které má na to, aby hrálo úplně v klidu někde ve středních a horních patrech tabulky."

K Jihlavě dodám, že jí velmi pomohl příchod trenéra Františka Komňackého a bývalého brankáře reprezentace a Sparty Jaromíra Blažka. V konečné tabulce podzimu dosáhla na desátou příčku.

Pavel Vrba,  foto: ČTK
Vraťme se ale ještě k Plzni. Trenér Pavel Vrba věří, že se klubu před druhou polovinou sezóny podaří posílit útočnou fázi o nové hráče. Přiznává, že ho vidina titulu láká:

"Takže ta naše ofenzíva bude ještě silnější, a pak na titul myslet můžeme. Uvidíme, co se bude dít v zimním přestupovém termínu, ale pokud to mužstvo zůstane pohromadě, tak si samozřejmě cíle dáváme nejvyšší."

Plzeňský kapitán Pavel Horváth už kopal za mnohé kluby, ale v Plzni si ho snad považují nejvíc. Chytře rozděluje míče, sám umí zaútočit i bránit a mezi spoluhráči má jasnou vůdčí pozici. Současné sezóny v Plzni si váží zatím nejvíc:

"Teď jsem unavený tak, že si myslím, že asi tohleto bylo nejtěžší, protože jsme odehráli spoustu těžkých zápasů. Jsme už také zkušenější, tak si myslím, že jsme zas až tolik nepoztráceli po pohárových zápasech. Ale poslední dva zápasy, Coimbra a Jihlava, nás stály hodně sil. Také zápas v Liberci, kde jsme hráli vlastně poločas v deseti. Sil už opravdu moc není, ale hrajeme to prostě srdcem. Té poslední sezóny si zatím vážím nejvíc."

Kvůli svým kilogramům Pavel Horváth nepatří k nejrychlejším fotbalistům, ale jeho technika je vytříbená stejně jako fotbalové myšlení. Je také výtečným šprýmařem. Jak po posledním ligovém utkání s Jihlavou řekl před kamerami České televize, zimní příprava nepatří k jeho oblíbeným zábavám:

"Abych vám pravdu řekl, tak teď nad ní vůbec nepřemýšlím. Máme ve čtvrtek pohár v Hradci a potom tady finále s Atléticem, které doufám bude oslavou trenérových narozenin. Zimní příprava..., nevím. Já se budu bavit s vedením klubu o prodloužení smlouvy, tak mě musí pořádně zaplatit, abych šel ještě do přípravy... No, ale teď vážně. Samozřejmě v mých letech každá příprava bolí. Jsem rád, že vůbec mohu být s klakama a hrozně mě to baví, takže těším se."

Foto: Christopher Bruno,  Stock.XCHNG,  FreeImages
Jablonec po loňském osmém místě překvapil atakem nejvyšších pozic. Severočechy oživil příchod dříve přehlíženého kouče Václava Kotala, a navíc se dál mohou spoléhat na nejlepšího střelce posledních dvou ročníků Davida Lafatu, který teď vede tabulku kanonýrů s třinácti zásahy. Jablonec je s 29 brankami nejlépe střílejícím týmem ligy. U tohoto celku však není pochyb o tom, že jeho úspěch stojí i padá s formou Davida Lafaty.

Třetí Sparta Praha hrála dost nevyrovnaně, přičemž mnohem lépe ji vycházejí zápasy v Evropské lize. Má výborný kádr, ale střídá skvělé výkony s jednoznačnými propadáky. Například v posledním utkání podzimu byla proti Příbrami takřka neškodná, a tak remíza 0:0 byla zasloužená.

"K tomu, abychom dosáhli na víc než na remízu, jsme potřebovali více kvality v útočné fázi a hlavně před brankou soupeře. Všichni jsme čekali, že nebezpečných situaci, které pak mohou vést ke gólu, si vytvoříme víc. Z toho pohledu jsme si jich nevytvořili tolik, abychom se gólově prosadili, a tak nemůžeme být spokojení," zhodnotil zápas trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Pražany tak srážejí výpadky na hřištích soupeřů: z osmi zápasů tam Sparta vyhrála jen dvakrát a radost z venkovní výhry zažila naposledy na konci srpna v pátém kole v Jablonci. Přesto si i Sparta může dělat naděje na to, že po třech letech získá mistrovský primát.

Velký posun zaznamenala i Olomouc, která má stejně jako Jablonec nového trenéra. Roman Pivarník sklidil uznání za atraktivní herní styl, opory Michal Ordoš, Tomáš Hořava a Martin Pospíšil si v listopadovém přípravném duelu proti Slovensku odbyly debut v reprezentaci. Hanáci skončili v tabulce na čtvrté pozici. Je to velký rozdíl proti minulému podzimu, kdy mužstvo bylo předposlední a bojovalo o "přežití".

Velmi nabitý je střed tabulky. Ve schizofrenním postavením je například pátá Mladá Boleslav. Tři výhry za sebou ji katapultovaly na dohled příčkám zajišťujícím evropské poháry, na druhou stranu Středočeši mají na sestupové pásmo náskok "jen" devíti bodů. Takovou vyrovnanost česká liga nepamatuje. Například loni patnáctý a pátý tým dělilo dvacet bodů, předloni dvanáct a v letech 2008 a 2009 patnáct.

Sestupové příčky nyní okupují poslední Příbram a patnácté České Budějovice, ale oba týmy mají konkurenci na dosah a zatím nemusejí propadat panice.

Několik fotbalových legend se po podzimu rozhodlo ukončit aktivní kariéru. Například liberecký Jan Nezmar. Na ligové scéně působil neuvěřitelných 4865 dnů, do kterých dokázal vtěsnat 104 vstřelených ligových gólu. Nejvíce se jejich zásluhou zapsal do srdcí fanoušků Liberce, v jehož dresu došlo v kulatém 240. zápasu nakonec také na loučení s kariérou. Po trávníku se tak kutálely i Nezmarovy slzy.

"V téhle chvíli mám pocit, že se něco ve mně urvalo. Snad mi to nahradí budoucnost. Uvidíme. Dokonce jako dárek jsem dostal od vedení poukaz na sportovní vybavení, evidentně nemají zájem o to, abych byl za půl roku obtloustlý bafuňář, který si nebude moct zavázat ani ne kopačky, ale boty už."

Jako jeden z mála vysokoškolsky vzdělaných fotbalistů si Jan Nezmar naplánoval svou budoucnost do posledního detailu - nyní jej čeká kariéra sportovní manažera Slovanu.

V Pražské Slavii se zase loučil šestatřicetiletý Stanislav Vlček. V nejvyšší české soutěži odehrál více než 400 zápasů a vstřelil nejméně 94 gólů. V dresu moskevského Dynama se trefil dvakrát a v belgickém Anderlechtu desetkrát. S více než 100 brankami je tedy členem Klubu ligových kanonýrů. Nyní se stane vedoucím A-mužstva "sešívaných".

klíčové slovo:
spustit audio