Ze sportu:

Tenistka Lucie Hradecká nenaváže na turnaji v Madridu na loňskou překvapivou semifinálovou účast. Stříbrná olympijská medailistka ve čtyřhře na španělské antuce prohrála v prvním kole kvalifikace s Julií Putincevovou z Kazachstánu 1:6, 6:3, 5:7. Čtvrtá nasazená česká hráčka tak nepotvrdila roli favoritky.

Mostecké házenkářky čeká v neděli v chorvatském Samoboru úvodní utkání finále Vyzývacího poháru. Svěřenkyně Dušana Poloze chtějí dosáhnout na příznivý výsledek, který by je udržel ve hře o prvenství v soutěži. Odveta je na programu za týden na severu Čech.

Čeští cyklisté Jan Bárta a Leopold König se letos mohou představit na posledním ze tří podniků Grand Tour španělské Vueltě. Jejich německý tým NetApp obdržel dnes od pořadatelů divokou kartu pro třítýdenní závod, který začne 24. srpna ve Vilanově de Arousa časovkou družstev.

Hokejový Lev Praha získal švédského útočníka Martina Thörnberga, který se v týmu setká s reprezentačním kolegou Nicklasem Danielssonem. Oba jsou momentálně s reprezentací na mistrovství světa. Devětadvacetiletého Thörnberga čeká třetí sezona v Kontinentální lize, v které nastupoval v uplynulých dvou ročnících za Torpedo Nižnij Novgorod. Letos byl s 26 góly třetím nejlepším střelcem základní části.

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou nepostoupily na grandslamu v Šanghaji do play off a ve Světovém okruhu zažily výsledkově nejhorší turnaj za poslední tři roky. Po prohře se Španělkami Lilianou Fernándezovou a Elsou Baquerizovou skončily ve skupině s jednou výhrou ze tří zápasů poslední a dělí se o 25. místo.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly potřetí za sebou mistrovský titul. Ve čtvrtém ligovém finále v Brně zdolaly IMOS 80:73 po prodloužení a sérii vyhrály 3:1. Pro USK je to sedmý český a celkově patnáctý domácí titul. Trenérka vysokoškolaček Natália Hejková přidala do své bohaté sbírky 16. mistrovský úspěch, deset titulů má slovenských, tři československé a dva ruské.

Fotbalisté Sparty podstoupí v sobotu možná zlomový duel v boji o ligový titul. Po minulém kole ztrácejí dva body na vedoucí Plzeň, nyní vyrážejí na hřiště obhájce titulu Liberce, který pětkrát za sebou vyhrál a bojuje o konečnou třetí příčku. Případné další zaváhání Sparty by čtyři kola před koncem už mohlo být osudné.

Cyklista Zdeněk Štybar se podrobil operaci pravého kolena, v němž měl zánět. K tréninku se jezdec belgického týmu Omega Pharma-Quick-Step bude moct vrátit za dva až tři týdny. Bývalý dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu závodil naposledy 7. dubna, kdy dojel šestý ve slavném jednorázovém podniku Paříž-Roubaix. Koleno ho přitom zlobilo už o měsíc dříve.

Český jezdec Martin Prokop na závěr první etapy Argentinské rallye havaroval. V posledním měřeném úseku čtvrtečního programu skončil se svým Fordem na střeše, ale téměř 52 kilometrů dlouhý test dokončil. Ztratil v něm bezmála dvě a půl minuty na prvního Francouze Sébastiena Ogiera, který pátý díl mistrovství světa vede.

Dvě dlouholeté opory volejbalové reprezentace Peter Pláteník a Jakub Novotný ukončili kariéru. Nezakončili ji na vrcholu, protože s Českými Budějovicemi překvapivě neobhájili titul. Pláteníkovo rozhodnutí uspíšily problémy se zády, českého titulu se za dlouhou kariéru strávenou především v zahraničí nedočkal.

Autor: Jan Charvát