Sport

České atletky Zuzana Hejnová a Barbora Špotáková ovládly poslední závod Diamantové ligy v Curychu a díky tomu vyhrály i celkové hodnocení lukrativního seriálu. Překážkářka Hejnová zvítězila v času 54,47 sekundy, Špotáková hodila 64,31 metru.

Tenistka Petra Kvitová si počtvrté za sebou zahraje na US Open třetí kolo. Turnajová pětka v New Yorku porazila Američanku Nicole Gibbsovou 6:3 a 6:4. Uspěl i šestý nasazený Tomáš Berdych po výhře nad Rakušanem Jürgenem Melzerem 7:6, 6:1 a 6:3. Lukáš Rosol se s posledním grandslamem sezony rozloučil po prohře s Philippem Kohlschreiberem z Německa 6:7, 2:6 a 2:6.

Tenistka Petra Cetkovská se postarala o největší překvapení letošního US Open. Třicetiletá Češka odvrátila v bitvě za umělého osvětlení na centrkurtu Arthura Ashe ve 2. kole proti Dánce Caroline Wozniacké čtyři mečboly a loňskou finalistku a čtvrtou nasazenou soupeřku porazila 6:4, 5:7 a 7:6.

Tenistka Barbora Strýcová postoupila na letošním grandslamovém US Open do 3. kola a minimálně zopakuje svůj výsledek z loňského roku. Číňanku Wang Čchiang porazila 6:2, 4:6 a 7:5. Dále jde i Jiří Veselý, který zvládl bitvu s Chorvatem Ivem Karlovičem. Přestál 43 es, vyhrál 7:6, 3:6, 3:6, 6:2, 7:6 a poprvé je v New Yorku ve 3. kole.

Čeští fotbalisté udolali ve čtvrtečním sedmém duelu kvalifikace mistrovství Evropy Kazachstán 2:1. Češi tak ukončili sérii dvou kvalifikačních zápasů bez výhry a vzhledem k dalším výsledkům se výrazně přiblížili k postupu na šampionát. Reprezentanti udrželi ve skupině A postupovou druhou příčku dva body za vedoucím Islandem a na třetí Turecko mají náskok šesti bodů. V dalším utkání se představí v neděli v Lotyšsku.

Českou fotbalovou reprezentaci do 21 let čeká dnes zápasová premiéra pod vedením nového trenéra Vítězslava Lavičky. V Jablonci nastoupí k úvodnímu utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2017 proti Maltě.

Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický se dostal do jedenáctky nejdéle zraněných fotbalistů anglické ligy v 21. století. Společně s čtyřiatřicetiletým záložníkem jsou v imaginárním týmu marodů i jeho spoluhráč z Arsenalu Theo Walcott nebo už bývalý hráč "Kanonýrů" Abou Diaby.

Fotbalovou Slavii koupila čínská finanční a energetická společnost CEFC. Deník Neovlivní.cz o tom informoval exministr obrany Jaroslav Tvrdík, který z titulu prezidenta česko-čínské obchodní komory transakci zprostředkoval. Číňané budou mít 60 procent, zbytek získá Jiří Šimáně, spolumajitel letecké společnosti Travel Service.

Baník Ostrava dostal od disciplinární komise Fotbalové asociace ČR pokutu 150 tisíc korun za chování fanoušků v duelu 4. ligového kola ve Zlíně. Ten musel být na 20 minut přerušen. Potrestán byl i Zlín, který za nedostatečnou pořadatelskou službu musí zaplatit 100 tisíc korun.

Hokejisté Liberce porazili v Lize mistrů Nitru 2:0 a zajistili si postup do 1. kola play off. Mezi 32 účastníků play off se dostali právě na úkor Nitry, kterou Bílí Tygři v sobotu na jejím ledě rozdrtili 9:0. Liberec je tak po Litvínovu druhým jistým účastníkem play off z šestice českých zástupců. Naopak naději na postup ztratily Pardubice, které podlehly na ledě Färjestadu 3:4 v prodloužení.

Olympijský hokejový vítěz z Nagana David Moravec se nedělní exhibicí v Ostravě slavnostně rozloučí s hráčskou kariérou, kterou v tichosti uzavřel už před dvěma lety. Dvaačtyřicetiletý dvojnásobný mistr světa si na rozlučkový duel pozval řadu osobností včetně spoluhráčů ze zlaté olympiády Pavla Petery, Jaroslava Špačka, Františka Kučery nebo Romana Čechmánka.

Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková postoupili do finále veslařského mistrovství světa ve Francii a vybojovali pro Českou republiku účastnická místa na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Oba dokončili své semifinálové jízdy na druhém místě.

Další dvě české posádky budou o start na olympijských hrách bojovat v nedělních B finále. Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč, Jan Vetešník obsadila v semifinále páté místo, dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová byl šestý. K postupu do Ria musí porazit alespoň jednu loď, v obou disciplínách se na vrcholnou akci příští sezony kvalifikuje jedenáct posádek.

Jan Němec se stal počtrnácté v kariéře mistrem světa v travním lyžování. Na šampionátu v italském Tambre ovládl superkombinaci, přestože nebyl zdravotně zcela v pořádku.

Golfistka Klára Spilková se po úvodním kole turnaje Helsingborg Open ve Švédsku dělí o 31. místo. Zahrála par hřiště 73 úderů, dvěma birdie vyrovnala dvě bogey. Vede Dánka Nicole Brochová Larsenová, která je o pět ran lepší.