Sport

Zuzana Hejnová obhájila titul mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek. Ve finálovém závodě v Pekingu zvítězila suverénně v nejlepším letošním světovém výkonu 53,50 sekundy. Za českou reprezentantkou skončily Američanky Shamier Littleová (53,94) a Cassandra Tateová (54,02).

Oštěpaři Vítězslavu Veselému obhajoba titulu na mistrovství světa nevyšla, v Pekingu skončil na osmém místě výkonem 83,13 metru. Na oštěpařském trůnu ho vystřídal Keňan Julius Yego, který zvítězil nejdelším hodem za posledních 14 let 92,72 metru a získal první medaili z velké světové akce.

Petr Svoboda je v semifinále mistrovství světa v Pekingu, přestože rozběh závodu na 110 m překážek neběžel. Česká výprava totiž uspěla s protestem proti jeho diskvalifikací za ulitý start. Svoboda poběží ve čtvrtek ve 13:05 SELČ první semifinále. Vyřazena byla kladivářka Tereza Králová, která předvedla svůj nejhorší výkon za pět let 61,39 metru a skončila na předposledním třicátém místě.

Judista Jakub Ječmínek skončil na mistrovství světa v Astaně ve 2. kole, když ve váze do 73 kilogramů nestačil na úřadujícího olympijského vítěze Mansura Isajeva z Ruska. Ve stejné kategorii se představí také zkušený Jaromír Ježek.

Judista Jaromír Ježek obsadil na mistrovství světa v Astaně ve váze do 73 kg dělené 9. místo. V boji o čtvrtfinále podlehl Hong Kuk-hjonovi z KLDR.

Lucie Šafářová postoupila do čtvrtfinále tenisového turnaje v New Havenu po výhře nad Rumunkou Beguovou 6:3, 6:4. Příští soupeřkou čtvrté nasazené české hráčky bude Slovenka Dominika Cibulková.

Osmifinálovým soupeřem Jiřího Veselého na tenisovém turnaji ve Winston-Salemu bude Thomaz Bellucci, s nímž minulý týden prohrál v Cincinnati. Šestý nasazený Brazilec zdolal ve 2. kole Američana Francese Tiafoeho 6:3, 2:6 a 7:6.

Tenista Lukáš Rosol titul na turnaji ve Winston-Salemu neobhájí. Český hráč ve druhém kole podlehl v repríze loňského finále šestnáctému nasazenému Jerzymu Janowiczovi z Polska 3:6, 2:6. Osmifinále si naopak zahraje Jiří Veselý. Jedenáctý nasazený hráč porazil Slováka Martina Kližana 6:3, 6:4.

Na US Open bude mezi nasazenými tenisty čtveřice českých zástupců. Dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová bude turnajovou pětkou, finalistka letošního French Open Lucie Šafářová je nasazena jako číslo šest a Karolína Plíšková bude osmičkou. Tomáš Berdych je nasazen jako šestý.

Hokejisté Zlína zdolali v přípravě na nový ročník extraligy Karlovy Vary 3:0, v dalším souboji zástupců nejvyšší soutěže se rozešla Kometa Brno s Vítkovicemi nerozhodně 2:2 a uspěla v následných nájezdech. Plzeň podlehla účastníkovi EBEL Znojmu 1:3, Olomouc po výsledku 6:6 v Trenčíně vyhrála dodatečné samostatné nájezdy a Chomutov rozdrtil prvoligové Ústí nad Labem 9:1.

Vydařenou premiéru v Kontinentální hokejové lize má za sebou český útočník Tomáš Filippi. Magnitogorsku, kam přestoupil před sezonou z Liberce, pomohl v úvodním utkání nového ročníku k vítězství 2:1 nad ledě Astany dvěma asistencemi.

Nový složený pár Barbora Hermannová, Markéta Sluková nedokázal ani při druhém startu na Světovém okruhu v plážovém volejbalu projít kvalifikací. V polském Olsztynu dnes v druhém kvalifikačním kole české hráčky podlehly Američankám Jennifer Fopmaové a Brittany Hochevarové 1:2 na sety. Před týdnem Hermannová se Slukovou dopadly stejně na grandslamu v americkém Long Beach.

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta pro Český rozhlas uvedl, že ho žádný z výroků bývalého ligového rozhodčího Libora Kovaříka neopravňuje k zásahům vůči místopředsedovi svazu Romanu Berbrovi. Toho Kovařík ostře kritizoval v rozhovoru pro pondělní vydání deníku Sport. Pelta se nicméně nechce rozhodovat na základě informací z medií a chce situaci prošetřit při setkání se zainteresovanými stranami.

Tenistka Barbora Strýcová vypadla na turnaji v New Havenu ve druhém kole po hladké prohře s Lesjou Curenkovou. Ukrajince, která se do hlavní soutěže dostala na poslední chvíli po odhlášení světové dvojky Rumunky Simony Halepové, podlehla za hodinu a 12 minut 3:6, 0:6.

Zvýšená bezpečností opatření chystá policie na odvetný zápas fotbalové Evropské ligy, ve kterém Jablonec nastoupí doma ve čtvrtek proti Ajaxu Amsterdam. Utkání považuje policie za vysoce rizikové. ČTK to sdělila mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová. Policie očekává příjezd zhruba 400 fanoušků z Nizozemska.