Sport

Česká tenistka Kristýna Plíšková vypadla ve Wimbledonu ve třetím kole, přesto však zaznamenala svůj nejlepší výsledek na grandslamu. Někdejší vítězka juniorky v All England Clubu prohrála s Monicou Niculescuovou z Rumunska 3:6 a 5:7.

Kajakář Vavřinec Hradilek navázal na předchozí triumf v Krakově druhým místem v Liptovském Mikuláši a upevnil si vedení ve Světovém poháru. Výbornou sezonu českých vodních slalomářů podtrhl Stanislav Ježek ziskem bronzu mezi kanoisty.

Olympijský vítěz David Svoboda skončil na mistrovství světa v moderním pětiboji osmý, Ondřej Polívka devatenáctý. V Berlíně zvítězil Ukrajinec Pavlo Tymoščenko před Rusem Alexandrem Lesunem, který získal medaili na šestém šampionátu za sebou. Svoboda dokázal, že po dlouhých zdravotních problémech může znovu bojovat o nejvyšší příčky.

První českou medaili na světové univerziádě v Koreji získala plavkyně Barbora Závadová. V polohovém závodu na 400 metrů skončila dvaadvacetiletá rodačka z Ostravy časem 4:40,03 na druhém místě, vítězná Američanka Sarah Henryová byla o více než sekundu rychlejší. Českou akademickou reprezentaci v Kwangdžu tvoří 151 sportovců, nejznámějším jménem v nominaci je judistický mistr světa a Evropy Lukáš Krpálek. Na minulé univerziádě předloni v Kazani získali Češi 16 medailí.

Časovku na úvod Tour de France vyhrál překvapivě Australan Rohan Dennis z týmu BMC, z kvarteta českých cyklistů skončil nejlépe jednadvacátý Leopold König. První etapa naopak vůbec nevyšla časovkářskému specialistovi Janu Bártovi, který po problémech a pádu nabral ztrátu minuty a 35 sekund. Klasifikován byl až na 148. místě.