Sport

Jiřina Ptáčníková a její přítel Jan Kudlička vyhráli Pražskou tyčku. Česká rekordmanka se v rekordu mítinku 472 centimetrů zařadila na páté místo letošních světových tabulek, Kudlička na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem vyrovnal své letošní maximum 575 cm a porazil tuzemského rekordmana Michala Balnera. Ptáčníková je v Evropě aktuálně třetí tyčkařkou. Přitom původně v Praze ani skákat nechtěla, ale nakonec nelitovala zrušené cesty na mítink do slovinského Velenje. Závod poprvé ve čtyřiadvacetileté historii nebyl exhibiční a měl punc regulérní soutěže. Kudlička se s Balnerem pokoušeli stejně jako Ptáčníková o český rekord, ale nikdo z nich neuspěl.

Pavel Maslák vyhrál na atletickém mítinku ve slovinském Velenje běh na 400 metrů a posunul si letošní nejlepší čas na 45,09 sekundy. Výkonem, kterým zaostal o tři desetiny za vlastním českým rekordem z loňska, se ve světových tabulkách roku zařadil na 24. místo.

Ondřej Polívka a olympijský vítěz David Svoboda postoupili na mistrovství světa v moderním pětiboji v Berlíně do pátečního finále, Ondřej Svěchota v kvalifikaci neuspěl. Svoboda byl ve své kvalifikační skupině devátý, Polívka desátý.

Dvojnásobná šampionka a obhájkyně titulu Petra Kvitová zvládla suverénně i druhé kolo Wimbledonu. Druhá nasazená tenistka opět vyprovodila na londýnském grandslamu soupeřku s "kanárem" a porazila Japonku Kurumi Naraovou 6:2, 6:0. Kvitová letos na wimbledonské trávě v obou zápasech ztratila dohromady pouhé tři gamy. Druhé kolo naopak bylo konečnou pro Denisu Allertovou i Jiřího Veselého. Allertová vypadla po prohře s pátou nasazenou Caroline Wozniackou. Málem schytala od favorizované Dánky "výprask", ale nakonec podlehla se ctí 1:6 a 6:7. Veselý podlehl domácímu Jamesi Wardovi 2:6, 6:7, 6:3 a 3:6.

Ve věku 93 let zemřela sportovní gymnastka Miloslava Čamková-Misáková, která na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 získala zlatou medaili v soutěži družstev. Na svém webu o tom informoval Český olympijský výbor. Na prvních poválečných hrách Misáková výrazně přispěla k prvenství československého týmu gymnastek, jehož členkou byla i její mladší sestra Eliška. Té však byla záhy po příletu do Londýna diagnostikována v té době neléčitelná dětská obrna a den po soutěži zemřela. Miloslava Misáková skončila v Londýně čtvrtá v neoficiální klasifikaci jednotlivkyň, druhé místo obsadila na kladině a třetí příčku si připsala na kruzích. V individuálních soutěžích však tehdy gymnastky medaile nedostávaly. Čamková-Misáková později trénovala mládež a působila jako gymnastická rozhodčí.