Sport

Čeští sjezdaři na divoké vodě získali na mistrovství světa ve sprintu šest medailí. Kajakářka Anežka Paloudová dojela na umělém kanálu ve Vídni druhá před Martinou Satkovou, která si vedle bronzu z kajaku odvezla také stříbro z kategorie singlkanoistek. Další tři medaile přidala česká výprava v týmových závodech.

Česká tenistka Karolína Plíšková postoupila ve Wimbledonu i přes problémy do druhého kola. Jedenáctá nasazená hráčka zdolala Američanku Irinu Falconiovou 6:4, 4:6, 6:1. Končí naopak Petra Cetkovská, která po úspěšně zvládnuté kvalifikaci při svém sedmém startu v hlavní soutěži na londýnské trávě prohrála s Timeou Babosovou z Maďarska 6:7, 3:6.

Kristýna Kolocová a Markéta Sluková odvrátily v druhém setu dva mečboly a na mistrovství světa v plážovém volejbalu zvítězily nad kanadskou dvojicí Kristina Valjasová, Jamie Lynn Broderová 2:1. V rotterdamské skupině E si připsaly druhou výhru, která jim zajistila postup do play off. Uspěly i Martina Bonnerová s Barborou Hermannovou, které porazily uruguayský pár Fabiana Gómezová, Maria Eugenia Nietová 2:0.

Český cyklista Leopold König pojede opět po roce slavnou Tour de France. Jeho jméno nechybí v konečné devítičlenné nominaci přední britské stáje Sky. Lídrem týmu bude v souladu s dlouhodobým očekáváním Chris Froome, jenž se touží vrátit na trůn poté, co byl loni při obhajobě nucen závod předčasně vzdát. Pro sedmadvacetiletého Königa půjde o čtvrtou Grand Tour. V jejich celkovém pořadí se neustále zlepšoval. Postupně okusil Vueltu (2013), kde skončil devátý, loni na Tour byl sedmý a letos už absolvoval i Giro. To rozjížděl jako pomocník Richieho Portea, po jeho odstoupení však převzal pozici lídra a dojel šestý.

Česká atletika má nový sprinterský talent. Jmenuje se Nikola Bendová, je jí patnáct let a v neděli vyhrála na mistrovství republiky v Plzni závod na 200 metrů. Výkonem 23,76 sekundy navíc vyrovnala národní dorostenecký rekord Hany Benešové, která však byla při svém běhu v roce 1992 o dva roky starší. Zkušenosti bude letos Bendová poprvé sbírat na mistrovství světa do 17 let, které se koná od 15. do 19. července v kolumbijském Cali.

Fotbalový brankář Petr Čech definitivně po 11 letech opustil anglického šampiona Chelsea a přestoupil do konkurenčního Arsenalu. Oficiálně nebyla zveřejněna délka víceleté smlouvy ani přestupní částka, spekuluje se, že Arsenal za českého gólmana zaplatí 11 milionů liber (417 milionů korun). "Mám velkou radost z toho, že mohu spojit své síly s Arsenalem, už se těším na předsezonní přípravu. Zůstal mi stejný hlad po úspěchu jako na začátku kariéry," napsal Čech na svém facebookovém profilu. Třiatřicetiletý Čech, jenž měl v Chelsea smlouvu ještě na jeden rok, je teprve čtvrtým hráčem, který mezi oběma londýnskými kluby přestoupil. Na kontě má rekordních 166 zápasů s čistým kontem v Premier League za jediný klub a jen čtyři nuly mu chybějí k vyrovnání absolutního rekordmana soutěže Davida Jamese. Před minulou sezonou Čech ztratil v Chelsea pozici prvního brankáře, kterou převzal Belgičan Thibaut Courtois. Rodák z Plzně v minulé sezoně zasáhl jen do sedmi ligových a celkově 16 soutěžních zápasů. Nyní by se měl v Arsenalu znovu stát jedničkou.

Nečekaná hvězda fotbalového mistrovství Evropy hráčů do 21 let Jan Kliment přestoupil z Jihlavy do Stuttgartu. Český útočník podepsal s bundesligovým celkem smlouvu do léta 2019. Stuttgart o tom informoval na svém webu, ČTK to potvrdil i hráčův manažer David Nehoda. Jednadvacetiletý ofenzivní hráč dosud odehrál v české lize 30 zápasů, většinou jako náhradník. Vyšel mu však závěr jara, kdy dal dva góly a vzhledem k absenci Matěje Vydry si vysloužil i nominaci do národního týmu na šampionát jednadvacítek. Nastoupil do všech tří zápasů a zazářil hlavně proti Srbsku, kdy hattrickem zařídil výhru 4:0. Rázem se o něj začalo zajímat několik klubů, nejrychlejší však byl Stuttgart, v němž se sejde s jiným českým hráčem Adamem Hlouškem.

Bývalý ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) bude pracovat pro Fotbalovou asociaci ČR. Měl by se pohybovat přímo okolo národního týmu. Informuje o tom server Neovlivní.cz. Chládek byl z funkce ministra odvolán 5. června, skončit musel kvůli údajné šikaně zaměstnanců úřadu. "Obdržel jsem několik pracovních nabídek. Jednou z nich je i ta ze sportu," řekl serveru Chládek, který se jako ministr snažil pro sport získat více peněz ze státního rozpočtu. S fotbalem má řadu zkušeností. Sedmačtyřicetiletý Chládek pískal třetí ligu a jako asistent rozhodčího působil ve druhé lize. Pokud by Chládek nabídku využil, byl by druhým ministrem školství, který po odchodu z funkce působí ve fotbale. Josef Dobeš z Věcí veřejných pracuje v prvoligové Příbrami.