Sport

Kanoista Stanislav Ježek vyhrál závod Světového poháru ve vodním slalomu v Praze. Osmatřicetiletý domácí reprezentant byl v Troji nejlepší už v semifinále, ve finálové jízdě ještě zrychlil a při bezchybném výkonu v brankách porazil o 57 setin slovinského mistra Evropy Benjamina Savšeka. Třetí skončil Brit David Florence, druhý český finalista Tomáš Rak byl desátý.

Kanoistka Kateřina Hošková se postarala o druhý český triumf na Světovém poháru ve vodním slalomu v Praze. Stejně jako před ní Stanislav Ježek navázala na svůj semifinálový triumf a byla nejrychlejší i ve finálové jízdě. O 92 setin porazila rovněž bezchybnou australskou favoritku Jessicu Foxovou. Monika Jančová obsadila ve finále deváté místo.

I třetí závod na Světovém poháru ve vodním slalomu v Praze skončil českým triumfem. Jiří Prskavec vyhrál mezi kajakáři po diskvalifikaci původního vítěze Brita Josepha Clarkea, který porušil pravidlo o minimální hmotnosti lodi. Třetí díky tomu skončil další domácí reprezentant Ondřej Tunka. Spolu s vítěznými kanoisty Stanislavem Ježkem a Kateřinou Hoškovou vybojoval český tým v prvním finálovém dnu čtyři individuální medaile.

Čeští fotbalisté do 21 let ve druhém utkání na domácím mistrovství Evropy porazili 4:0 Srbsko a zůstali ve hře o postup do semifinále. V Praze na Letné se blýskl hattrickem Jan Kliment, jednou se trefil Martin Frýdek. Svěřence Jakuba Dovalila, kteří na úvod podlehli 1:2 Dánsku, čeká v úterním závěrečném duelu skupiny A favorizované Německo.

Tenistka Karolína Plíšková se na turnaji v Birminghamu probojovala počtvrté v sezoně do finále. Šestá nasazená česká hráčka porazila Francouzku Kristinu Mladenovicovou 6:2, 7:6 a na trávě bude bojovat o titul poprvé v kariéře.

Devatenáctiletá tenistka Kateřina Siniaková prohrála ve čtvrtfinále travnatého turnaje v Birminghamu s Němkou Angelique Kerberovou 2:6, 4:6.

Čeští volejbalisté prohráli ve Světové lize potřetí za sebou s Francií 0:3. Výběr trenéra Zdeňka Šmejkala se v Českých Budějovicích postupně zlepšoval, ale favoritovi podlehl po setech 18:25, 20:25 a 24:26. Češi mají po sedmi zápasech na kontě stále jen čtyři body a uzavírají tabulku skupiny D.

České basketbalistky překvapivě prohrály na mistrovství Evropy v osmifinálové skupině E s Řeckem 71:74. Výrazně se jim tak vzdálil postup do čtvrtfinále. Stačit k němu nemusí ani případná výhra v závěrečném utkání s Tureckem.

Čeští inline hokejisté rozdrtili ve čtvrtfinále mistrovství světa organizace FIRS v argentinském Rosariu Mexiko 10:1. V boji o finále čeká tým trenéra Martina Tvrzníka v noci na neděli Lotyšsko, které zvítězilo nad Španělskem 7:3. Druhou semifinálovou dvojici tvoří obhájci titulu Spojené státy americké a Francie.

Beachvolejbalisté Přemysl Kubala a Jan Hadrava si na prvních Evropských hrách zahrají o medaile. Český pár ve vyřazovací části v Baku vyhrál oba zápasy a v semifinále narazí na Lotyše Martinse Plavinše a Haraldse Regžu.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál i třetí díl domácího šampionátu v automobilových soutěžích. V Rallye Hustopeče ho nezastavil ani defekt v páteční etapě, po kterém nabral čtyřicetisekundovou ztrátu. Druhý soutěžní den za volantem nové Škody Fabia R5 zcela ovládl, vyhrál všech šest rychlostních zkoušek a navázal na triumfy z Klatov a Českého Krumlova.

Přivést do Česka slavný cyklistický závod Giro d'Italia se snaží syn bývalého prezidenta Václav Klaus mladší. Mladé frontě Dnes řekl, že letos na jaře už o tomto záměru jednal v Praze s ředitelem závodu Maurem Vegnim. Klausovým cílem je, aby Giro startovalo na českém území v roce 2017, kdy se pojede stý ročník, nebo v dalším roce.