Sport

Český tým kordistů ve složení Jiří Beran, Pavel Pitra, Richard Pokorný a Martin Čapek vybojoval na mistrovství Evropy v šermu v Montreux páté místo, což je nejlepší umístění od bronzu na kontinentálním šampionátu ve Vídni v roce 1991. Před třemi lety v italském Legnanu byli kordisté šestí. Zlato vybojovala Francie, která ve finále porazila Estonsko 45:32. Obhájci titulu z posledních tří let Švýcaři se museli před domácími fanoušky spokojit s bronzem.

Čeští házenkáři prohráli v utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Brně s Francií 24:34. Připsali si druhou porážku a o postup budou bojovat v neděli v závěrečném utkání kvalifikační skupiny v Makedonii. Francie si naopak bez ztráty bodu upevnila první místo v tabulce. V neděli reprezentanty čeká rozhodující duel kvalifikace, v Makedonii se pokusí vrátit na druhé postupové místo.

Nejlepším českým házenkářem za uplynulý rok byl v Brně podle očekávání vyhlášen obhájce prvenství Filip Jícha, který letos slavil v Kielu sedmý titul za osm let působení v tomto německém klubu. V hlasování novinářů a zástupců házenkářských klubů zvítězil třiatřicetiletý Jícha už poosmé za sebou. Druhý skončil brankář Petr Štochl z týmu Füchse Berlín a třetí jeho klubový kolega Pavel Horák.

Obránce Petr Čáslava končí v hokejové reprezentaci. Pětatřicetiletý mistr světa z roku 2010 se s národním týmem rozloučil čtvrtým místem na letošním světovém šampionátu v Praze, na kterém odehrál jubilejní 200. zápas v reprezentačním dresu. Účastník osmi světových šampionátů, který má ve sbírce vedle zlata z roku 2010 i bronzové medaile z dalších dvou let, zdůraznil, že věk se nedá zastavit.