Sport

Český šerm slaví po dlouhých 26 letech a potřetí v historii medaili na mistrovství Evropy. O cenný kov se zasloužili kordisté Jiří Beran, Richard Pokorný, Martin Rubeš a Pavel Pitra. Na šampionátu starého kontinentu v Tbilisi vybojovali bronz v soutěži družstev. V boji o 3. místo nastoupili Češi proti Německu. Družstvo kordistů prožívá skvělou sezonu. Na SP v Buenos Aires skončilo čtvrté, ve Vancouveru triumfovalo a nyní přiveze bronz z Evropy.

Čtvrtkař Pavel Maslák doběhl třetí na mítinku Diamantové ligy v Oslu. Český rekordman časem 45,52 sekundy o desetinu zaostal za svým letošním maximem ze závodu v americkém Eugene. Při třetím letošním startu v prestižním seriálu poprvé skončil na stupních vítězů. Vyhrál dvacetiletý Baboloki Thebe z Botswany, který o pět setin pokořil hranici 45 sekund. Masláka porazil ještě Brit Matthew Hudson-Smith (45,16).

Běžec Jakub Holuša skončil na mítinku Diamantové ligy osmý v běhu na 1500 m. Časem 3:38,19 zaostal o více než tři sekundy za svým letošním maximem.

Tenistka Lucie Šafářová postoupila po velkém boji do čtvrtfinále travnatého turnaje v Nottinghamu. V druhém kole nasazená pětka odvrátila dva mečboly a Hsieh Su-wei z Tchaj-wanu udolala 1:6, 6:3 a 7:6.

Čeští házenkáři po zkompletování programu předposledního kola kvalifikace získali jistotu postupu na evropský šampionát v příštím roce. Reprezentanti se bez ohledu na výsledek nedělního závěrečného duelu skupiny v Makedonii v nejhorším případě stanou nejlepším týmem z třetích míst, který si rovněž zahraje na závěrečném turnaji v Chorvatsku.

České házenkářky vyhrály v odvetě play off kvalifikace o postup na mistrovství světa v Turecku zásluhou výborné druhé půle 31:23 a stvrdily postup na prosincový šampionát v Německu. Český tým slaví čtvrtý postup na velkou akci za posledních šest let. Na světovém šampionátu naposledy reprezentantky startovaly v roce 2013 v Srbsku, kde skončily patnácté. Na minulé MS předloni se národní celek neprobojoval.

Hokejový útočník Jakub Voráček předal na setkání své nadace, která podporuje pacienty s diagnózou roztroušené sklerózy (RS), puk s číslem 61 symbolizujícím příspěvek ve výši 61 tisíc dolarů (přibližně 1,5 milionu korun). Hvězdu Philadelphie těší, jak se projektu, na kterém se podílí společně se svou sestrou Petrou Klausovou, daří. Od založení v září 2015 Nadace Jakuba Voráčka pomohla už částkou okolo 3,6 milionu korun.