Sport

Běžci Jakubu Holušovi nevyšel v hlavním závodu Memoriálu Josefa Odložila v Praze útok na český rekord. V běhu na 1500 metrů halový mistr Evropy po kolizi kolo před cílem nedoběhl. Zhruba kolo před cílem ale Holuša zaškobrtl a málem upadl. "Někdo mě zezadu skopl. Chtěl jsem zabrat na poslední třístovce, ale šlápl jsem do prázdna a trochu si podvrtnul kotník," řekl novinářům. Situaci vyhodnotil tak, že nemá cenu běžet dál. "Vyběhl jsem (z dráhy), protože nemělo smysl pokračovat. Byl jsem rád, že jsem úplně neležel na zemi," řekl.

Po dvou nevydařených závodech se poprvé v sezoně dostala za 60 metrů oštěpařka Barbora Špotáková a svou soutěž vyhrála výkonem 63,45 m. Dvojnásobná olympijská vítězka Špotáková se na Zlaté tretře v Ostravě i na Diamantové lize v Eugene hodně trápila a prožila nejhorší vstup do sezony za posledních deset let. Proto na poslední chvíli přehodnotila své rozhodnutí vynechat Memoriál Josefa Odložila. "Spadl mi kámen ze srdce. Ani nevíte, jak jsem ráda, že jsem se rozhodla tady závodit," řekla Špotáková. "Dala jsem si za cíl se zlepšovat. Když to takhle půjde dál, tak by to na konci srpna mohlo být dobrý," věřila.

Více než čtyři desítky českých sportovců odletěly do Baku, kde budou v pátek zahájeny premiérové Evropské hry. Na palubě armádního speciálu byli cyklisté, gymnasté, stolní tenisté, triatlonisté, zápasníci i zástupci karate a synchronizovaného plavání. Po čtyřhodinovém letu přistáli bez problémů ve dvoumilionovém městě u Kaspického moře. "Tak rychlé odbavení jsem snad nezažil. Z letiště jsem byl rychleji, než když sám přilétám do Prahy," uvedl šéf české mise Martin Doktor. Následně celá výprava zamířila do olympijské vesnice. Hlavní hvězdou první části výpravy měl být biker Jaroslav Kulhavý, olympijský vítěz z Londýna si však v minulém týdnu lehce poranil koleno, rozhodl se změnit plány a v Baku bude chybět. Kulhavého se bude snažit nahradit Ondřej Cink, v sobotu čeká boj o medaile i bikerky s Terezou Huříkovou nebo triatlonistky. V Ázerbájdžánu se představí 129 českých sportovců. Další část výpravy, ve které budou i elitní rychlostní kanoisté v čele s kajakářským mistrem světa Josefem Dostálem nebo olympijský vítěz v trapu David Kostelecký, odcestuje v pátek. Poslední speciál do Baku odletí příští týden ve čtvrtek a na palubě bude například judistická hvězda Lukáš Krpálek. Vlajkonošem české výpravy na Evropských hrách v Baku bude triatlonista Tomáš Svoboda.

Ve věku 86 let v pondělí zemřel sportovní střelec Otokar Hořínek, stříbrný medailista z olympijských her 1956 v Melbourne. Na svém webu o tom informoval Český olympijský výbor. Olympiáda v roce 1956 byla pro Hořínka první velkou mezinárodní soutěží. Ve střelbě z libovolné malorážky na 3x40 ran v Melbourne vytvořil společně s Anatolijem Bogdanovem z SSSR olympijský rekord 1172 bodů, v rozstřelu o zlato však prohrál. Na mistrovství světa v roce 1958 získal Hořínek bronz v soutěži družstev, na ME si vystřílel stříbrnou a bronzovou medaili. Startoval ještě na další olympiádě 1960 v Římě, sedmnáctkrát se stal mistrem Československa. Po skončení aktivní kariéry pracoval jako reprezentační trenér.