Sport:

Český motocyklista Karel Abraham odstoupil plánovanou operaci levého ramene, které si poranil v říjnu při pádu v tréninku na Velkou cenu Indianapolis. Při tříhodinovém zákroku si účastník mistrovství světa královské kategorie MotoGP nechal vyjmout titanovou destičku, kterou mu lékaři v USA voperovali v dubnu pro zpevnění zlomené pravé klíční kosti.

Český tenista Tomáš Berdych se ve druhém kole turnaje v Šanghaji utká se Španělem Felicianem Lópezem. Čtvrtý nasazený hráč, jenž v sobotu v Pekingu vzdal kvůli zranění zad semifinálový zápas s jeho krajanem Rafaelem Nadalem, měl na úvod podniku série Masters volný los.

S turnajem v Linci se rozloučila poslední česká tenistka ve dvouhře. Jednadvacetiletá Kristýna Plíšková prohrála se čtvrtou nasazenou Carlou Suárezovou Navarrovou ze Španělska 2:6 a 3:6.

Hokejisté New Jersey v dramatickém pondělním utkání NHL podlehli v Edmontonu 4:5 po samostatných nájezdech. V základní hrací době se za poražené Devils, kteří v zápase promarnili vedení 3:0, poprvé v sezoně trefili Jaromír Jágr i Patrik Eliáš. Jágr otevřel skóre utkání a Eliáš po obratu Oilers zachránil hostům v závěrečné minutě gólem v oslabení alespoň bod.

Hokejisté Lva Praha prohráli v Kontinentální lize s ambiciózním Metallurgem Magnitogorsk 3:4 v prodloužení, když o výhru přišli čtyři sekundy před koncem normální hrací doby. V prodloužení duel rozhodl v přesilové hře obránce Chris Lee.

Čeští tenisté budou po roční pauze opět hrát Hopmanův pohár. Na soutěži smíšených družstev se představí Petra Kvitová s Radkem Štěpánkem. Aktuálně sedmá hráčka světového žebříčku soutěž v roce 2012 vyhrála ve dvojici s Tomášem Berdychem, Štěpánka čeká premiérový start. Čeští reprezentanti budou na tradičním podniku, který je považován za neoficiální mistrovství světa smíšených dvojic, nasazeni jako číslo pět.

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová postoupila na turnaji v Ósace do druhého kola a zahraje si o své letošní první čtvrtfinále. Stoosmá hráčka světového žebříčku se dostala do hlavní soutěže z kvalifikace a v prvním kole porazila 6:2, 6:2 Hsieh Su-Wei z Tchaj-wanu. Její příští soupeřkou bude Američanka Vania Kingová, jež vyřadila turnajovou čtyřku Flavii Pennettaovou z Itálie. Druhá Češka v Japonsku Petra Cetkovská vypadla. Cetkovská bojovala tři sety s Polonou Hercogovou, nakonec však Slovince podlehla 4:6, 7:5 a 1:6.

Vedení fotbalové Příbrami potvrdilo úterní odvolání trenéra Františka Straky. Novým koučem dvanáctého týmu první ligy byl jmenován Petr Čuhel, který v Příbrami už působil v sezoně 2008/09. Jeho úkolem je během podzimu vypracovat zprávu o výkonnosti hráčů, podle níž se klub v zimě rozhodne, se kterými fotbalisty se rozloučí. Straka přišel do Příbrami v březnu, kdy byl středočeský klub na dně tabulky. Pětapadesátiletý kouč splnil úkol a zachránil tým v soutěži, když nakonec dotáhl Příbram až na jedenáctou příčku.

Desetinásobní čeští basketbaloví šampioni z Nymburka vykročili do nové ligové sezony jasným vítězstvím v Ústí nad Labem. V předehrávce 15. kola NBL vyhráli 99:54. Roli favorita účastníci Eurocupu i VTB ligy potvrzovali hned od začátku, hlavně na doskoku, a první čtvrtinu vyhráli 18:8.

Už pojedenácté pojede žokej Josef Bartoš Velkou pardubickou. Pro dvojnásobného vítěze slavného překážkového dostihu je závod něco jako mistrovstvím Evropy a letos patří s Trezorem znovu k favoritům.

Autor: Jan Charvát