Úspěšný začátek českých tenistů

Foto: ČTK

Mimořádně úspěšný byl pro české barvy druhý hrací den na úvodním tenisovém grandslamu roku. Na Australian Open v Melbourne v úterý nastoupilo na kurty šest českých tenistů a všichni uspěli.

Lucie Šafářová,  foto: ČTK
Celá šestice se probojovala do druhého kola. Postoupily i Lucie Šafářová s Klárou Zakopalovou, které pavouk v dalším kole postavil proti sobě. V turnaji pokračují také Jan Hernych, Radek Štěpánek, Petra Kvitová a Iveta Benešová. Současná česká ženská jednička Petra Kvitová prodloužila svoji letošní neporazitelnost a v prvním kole úvodního grandslamu sezony vyřadila domácí Sally Peersovou po setech 6:2, 6:4. Před startem turnaje ji trápilo zranění břišního svalu:

"Já jsem zkoušela někdy v úterý nebo ve středu minulý týden servírovat a zase se to vrátilo. Potom jsem byla u doktora na ultrazvuku a byly tam trošku prasklinky. Nebylo to úplně hrozné, ale samozřejmě ani ne skvělé, takže jsem neservírovala. Zkusila jsem to v sobotu a drželo to, takže je to dobré. Je těžké hrát proti domácí tenistce, a ještě v prvním kole, když musíte vyhrát, ale myslím si, že jsem to docela zvládla, i když jsem určitě nehrála úplně nejlíp, jak umím. Počítá se ale vítězství."

Nadmíru dobře zvládla úvod turnaje Iveta Benešová, která Španělku Anabel Medinaovou-Garriguesovou smetla 6:0 a 6:1. Dosud měla se soupeřkou negativní bilanci jedné výhry a tří proher. Navíc kvůli zdravotním problémům celý prosinec netrénovala a s přípravou začínala až v lednu:

Klára Zakopalová,  foto: ČTK
"Jsem ráda, že teď mohu hrát a nic mě nebolí. Začala jsem vlastně s pořádným tréninkem až v Brisbane, takže jsem toho sebe ani moc nečekala. Cítím se unavená, protože ještě nemám pořádnou fyzičku, jakou bych měla mít, a nejsem tak dobře připravená, ale zlepšuje se to každým dnem, takže snad se do toho dostanu. Určitě jsem nečekala takový snadný průběh. Hrály jsme už spolu párkrát, a vím, že je to těžká soupeřka, hodně toho vrátí a člověk si to na ní musí uhrát. Fakt jsem hrála bezchybně a jsem spokojená s tím výkonem."

Nejvíce práce s postupem do druhého kola měla z českých hráček Lucie Šafářová, ale Číňanku Šuaj Čang nakonec zdolala 7:5, 4:6 a 6:1. Tři sety absolvovala také Klára Zakopalová, která zvítězila nad Američankou Melanií Oudinovou 6:1, 3:6, 6:1. Lucie Šafářová ze souboje s Klárou Zakopalovou radost rozhodně nemá:

"Trávíme spolu čas na turnajích, vidíme se pořád, chodíme spolu třeba na večeři, známe se, jsme něco jako kamarádky, ve spojení pořád. A pak máme proti sobě stát, obě chceme vyhrát, je to vždycky nepříjemná situace. Člověk to ale musí brát tak, že je to sport, že je to naše práce, a holt na kurtě musí odvést sto procent, aby tu druhou porazil."

Jan Hernych, který jako jediný z Čechů uspěl v kvalifikaci, porazil Denise Istomina z Uzbekistánu 6:3, 6:4, 3:6, 6:2. Bez problémů postoupil i Radek Štěpánek, který vyhrál nad německým kvalifikantem Denisem Gremelmayrem po setech 6:3, 6:2 a 6:3.

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
Ve třetím kole už je nejlepší český tenista Tomáš Berdych, který si po utkání s Němcem Philippem Kohlschreiberem mohl poslechnout slova rozhodčího:

"Game, set, match - Berdych."

Tomáš Berdych vyhrál ve čtyřech setech 4:6, 6:2, 6:3, 6:4 a vyzkoušel si tak situaci, jaké to je v úvodu zápasu prohrávat:

"Mám takový pocit, že vždycky, když přijedu na grandslam, si člověk tak nějak říká, jak do všechno může být dlouhé a nechce samozřejmě prohrát ani set. Pak to ale najednou přijde a ví, že se vůbec nic nestalo. Proto jsem rád, že se už to událo, že už to je za mnou, že už tuto situaci mám prostě jakoby zvládnutou."

Tomáše Berdycha nyní čeká Francouz Richard Gasquet.

klíčové slovo:
spustit audio