Štěpánek i Kvitová kralovali v generálkách na Australian open

Radek Štěpánek, foto: ČTK

Český tenis vlétl do nové sezóny jako kometa. Radek Štěpánek triumfoval na turnaji v Brisbane a Petra Kvitová zase v Hobartu, což byly ostré generálky před úvodním grandslamem sezóny - Australian open v Melbourne. Velkou radost z toho má i nehrající kapitán našeho daviscupového týmu Jaroslav Navrátil, který je hostem následujícího rozhovoru.

Radek Štěpánek,  foto: ČTK
Začněme vítězstvím Radka Štěpánka v Brisbane - co jeho triumfu říkáte?

"Je to určitě fantastický úspěch, navíc ho Radek potřeboval, neboť se nesmírně tvrdě na novou sezónu připravoval. Je to hodně důležité před březnovým utkáním s Francií, protože Radek porazil dva Francouze - Llodru a Gasqueta. Důležité je, že se posunul na 23. místo světového žebříčku. Je potřeba, aby se chytil i Tomáš Berdych a oběma vyšlo Australian open."

Radek navíc dokázal v souboji s Richardem Gasquetem otočit nepříznivý vývoj zápasu. Jak dalece to může zamávat s psychikou soupeřů?

Radek Štěpánek,  foto: ČTK
"Je to pro nás pozitivní, ale na druhou stranu francouzský kapitán Guy Forget si může vybírat z více hráčů, takže není jasné, zda bude Gasquet nebo Llodra vůbec hrát. Mají tam Simona, Tsongu ad., ale budou mít určitě respekt. Navíc hrajeme na domácí půdě v Ostravě, takže doufám, že Radek i Tomáš potvrdí své zkušenosti a utkání pro nás dopadne dobře."

Bezprostředně po losu se tenisová veřejnost radovala, ale když se podíváme na výsledky Francouzů ze závěru loňské sezóny, kdy Jo-Wilfried Tsonga vyhrál v Paříži masters a Gilles Simon se prodral do elitní světové desítky, tak touto optikou už ten los nevypadá příliš snadně.

"Kluci si hlavně přáli hrát doma, což se splnilo. Na druhou stranu francouzský tým má neskutečně našlapaný kádr, dva hráči v desítce a navíc Monfils, který nedávno porazil Nadala a také deblový specialista Llodra. Z Francouzů jde v poslední době doslova hrůza."

Měli jste těžkou hlavu z volby povrchu, když Francouzi mají velmi variabilní equipu a tím pádem jim na povrchu tolik nezáleží? Ušili jste to tedy především na míru našich hráčů?

"Samozřejmě jsme to zvažovali, protože oni umí hrát opravdu na všem. Vybírali jsme povrch, který je nám nejbližší a na kterém jsme porazili Šýcarsko i elgii, takže by nám to mělo vyhovovat."

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
Je pro vás důležité, že se nakonec nebude hrát v Porubě, ale ve Vítkovicích, které disponují druhou největší halou v ČR?

"Nechtěli jsme konkurovat hokejistům Vítkovic, ale faktem je, že pro nás je velikost haly důležitá. Naši hráči ji znají, vyhovuje jim a tak hlavně doufáme, že diváci přijdou v hojném počtu a hala bude vyprodaná, protože to bude kvalitní utkání."

Důležité bude, aby se i Tomáš Berdych dostal zpátky do formy, kterou po zranění kotníku ne a ne najít. Čím by se dala podpořit především konsolidovanost jeho výkonů?

"Myslím, že s novým trenérem Krupou tvrdě pracovali, ale chce to ještě čas. Nejdůležitější bude, aby měl pro Australian open dobrý los, zvládl 1. kolo a ten zápas ho nakopl, aby s Radkem opět vytvořil dvojici, na kterou jsme se v loňské sezóně mohli spolehnout."

Na závěr přejdeme právě k právě začínajícímu úvodnímu grandslamu sezóny - Australian open v Melbourne. Co od něj očekáváte?

"Očekávám, že je to ideální šance na rozjetí sezóny. Je to první turnaj, na kterém mohou hráči potvrdit svou formu a zúročit náročnou přípravu. Tomáš i Radek mají malou výhodu, neboť jsou nasazen, takže doufám, že toho využijí a půjdou v turnaji dál."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio