Sport:

Tenista Tomáš Berdych vzdal kvůli zranění semifinále turnaje v Pekingu. Český hráč odstoupil ze souboje s Rafaelem Nadalem za stavu 2:4 a 15:40 v prvním setu. Španěl se tak stane po více než dvou letech znovu světovou jedničkou a sesadí z trůnu Srba Novaka Djokoviče.

Tenistka Petra Kvitová si o třetí titul v sezoně a druhý za sebou nezahraje. Česká jednička podlehla v dnešním semifinále v Pekingu Srbce Jeleně Jankovičové ve svém šestatřicátém třísetovém utkání roku 7:6 a dvakrát 1:6.

Český šampionát v automobilových soutěžích předčasně ukončila smrtelná nehoda. Při závěrečné Rallye Příbram při havárii pilota Jiřího Máši ve druhé rychlostní zkoušce zahynul spolujezdec Jan Jinderle junior. Oznámili to pořadatelé, soutěž byla okamžitě ukončena. Titul získal Václav Pech, který byl před sedmou soutěží šampionátu v čele pořadí.

Fotbalisté pražské Sparty otočili v úvodním osmifinále Poháru České pošty ve Znojmě nepříznivé skóre a na půdě ligového nováčka zvítězili 3:2. Dva celky z nejvyšší soutěže nedokázaly porazit druholigové soupeře - Brno prohrálo 0:1 na Žižkově a trápící se Slavia remizovala ve Varnsdorfu bez branek. Mezi osm nejlepších týmů nakročila Dukla Praha, která smetla Příbram 4:0.

Družstvo českých stolních tenistek postoupilo na mistrovství Evropy ve Schwechatu po výhře 3:2 nad Běloruskem do semifinále a má jistou medaili. V neděli se tým trenéra Miroslava Cecavy utká o finále s Německem.

Hokejisté Slavie prohráli v 9. kole extraligy s Plzní 0:2. Obhájce titulu tak připravil Pražanům první porážku v základní hrací době v této sezoně, Slavia ale i přes porážku udržela vedení v tabulce, neboť její rival a nejbližší pronásledovatel Sparta nebodovala v Brně. O góly Plzně se postarali Ondřej Kratěna a Radek Duda.

Dvě využité přesilové hry pomohly hokejistům Komety Brno v 9. kole extraligy k vítězství nad Spartou Praha 2:1. Sparta sice vedla od 19. minuty po gólu Pilaře, branky Brna vstřelili ve druhé třetině Tomáš Svoboda a Petr Kuboš. Sparta po čtyřech tříbodových vítězstvích vyšla naprázdno a nevyužila šanci posunout se do čela tabulky, naopak Kometa ukončila sérii tří proher.

Hokejisté Karlových Varů porazili v 9. kole extraligy Litvínov 3:1 a opustili poslední místo tabulky. Energie bodovala ve třetím ze čtyř zápasů po změně trenéra, pod vedením Karla Mlejnka získala sedm bodů.

Hokejisté Kladna prohráli v 9. kole extraligy s Třincem 4:5, před vlastním publikem tak nezvládli třetí ze čtyř zápasů. Rytíři třikrát dotáhli ztrátu, pak díky trefě Jana Rudovského z 36. minuty vedli, ale v závěrečném dějství otočili výsledek svou druhou trefou v utkání Marek Zagrapan a v čase 58:07 v přesilové hře Martin Adamský.

Hokejisté Pardubic otočili čtyřmi góly ve třetí třetině zápas 9. kola extraligy proti Liberci a po výhře 6:4 potřetí za sebou vyhráli. Na zisku tří bodů se dvěma góly a asistencí podílel Jiří Cetkovský, dvě branky Liberce vstřelil ještě v minulé sezoně hráč Pardubic Martin Bartek.

Hokejisté Chomutova nedovedli do úspěšného konce dobře rozehraný zápas se Zlínem a po prohře v nájezdech 3:4 si připsali čtvrtý domácí nezdar v sezoně. Zlín si prodloužení vynutil až v power play, nájezdy poté rozhodl Petr Holík. Piráti prohráli čtvrté nájezdy v tomto extraligovém ročníku.

Teplický fotbalista David Jablonský je mezi hráči, které policie obvinila v sázkařské aféře. Je tak jediným hráčem z nejvyšší soutěže, jehož se vyšetřování dotýká. Seznam dvanácti obviněných dnes zveřejnil server aktuálně.cz. Je mezi nimi podle očekávání také Jan Halama, kmenový hráč Českých Budějovic, který nyní hostuje v Bohemians Praha. Další hráči zapletení do kauzy se pohybují na úrovni nižších soutěží.

Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili v úvodním osmifinále Poháru České pošty Slovácko 1:0, přestože doma odehráli skoro sedmdesát minut v oslabení po vyloučení stopera Johany. Těsný náskok zajistil finalistovi minulého ročníku už v první půli další obránce Smejkal. Odveta se hraje za týden v Uherském Hradišti.

Fotbalový obránce Pavel Košťál po dvou týdnech čekání obdržel z Německa transferkartu a stal se hráčem Zbrojovky Brno. Třiatřicetiletý stoper naposledy působil v Hanse Rostock, kvůli zranění ale více než rok nehrál. Košťál už bude moci nastoupit v brněnském dresu v sobotním pohárovém utkání v Praze proti Viktorii Žižkov. Brno jej získalo jako náhradu za zraněného Aleše Schustera.

Až v posledním závodě sezony si skifař Ondřej Synek připsal první porážku. Úřadující mistr světa z korejského Čchungdžu prohrál v 21. ročníku exhibičního Chalupa Cupu v Jindřichově Hradci s Milanem Dolečkem.

Jednadvacet koní by se mělo objevit příští neděli na startu 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou. Ve startovní listině nechybí obhájkyně titulu a loňská suverénka dostihu Orphee des Blins či osminásobný vítěz žokej Josef Váňa s Tiuemenem. Ze zahraničí do Pardubic míří tři koně z Irska, jeden z Velké Británie a jeden ze Slovenska.

Plzeňský obránce Jiří Hanzlík jako šestý hokejista dosáhl na hranici 1000 odehraných zápasů v domácí nejvyšší soutěži. Devětatřicetiletý Hanzlík si připsal jubilejní start dnes v 9. kole extraligy na ledě Slavie.

Finálový turnaj golfového seriálu Czech PGA Tour v Brně vyhrál s velkou převahou Ondřej Lieser. Po třech kolech soutěže Kaskáda Grand Finále v Brně zvítězil se skóre +1 a s náskokem sedmi úderů před obhájcem prvenství Stanislavem Matušem. O třetí místo se podělilo pět hráčů včetně Marka Nového, který se stal celkovým vítězem domácí profesionální série.

Družstvo českých stolních tenistů vypadlo na mistrovství Evropy ve Schwechatu hned v prvním kole po porážce 1:3 s Řeckem.

Futsalisté Chrudimi vyhráli kvalifikační skupinu Futsal Cupu a postoupili mezi šestnáct nejlepších týmů soutěže. Po úvodní remíze 3:3 s anglickým Baku United porazili slovinskou Litiji 5:4 a dnes postup potvrdili vítězstvím 5:0 nad domácí Omonií Nikósie. Era-Pack do elitní skupiny postoupil posedmé za sebou, ještě nikdy ale nepronikl až do Final Four, což se tentokrát pokusí zlomit.

Florbalisté Vítkovic prohráli na Poháru mistrů v Tampere s domácím SC Classic vysoko 0:9, obsadili v základní skupině B bez zisku bodu poslední třetí místo a s turnajem se loučí. Víkendové boje play off tak budou bez českého zastoupení, protože ve čtvrtek vypadl v ženské kategorii i Herbadent SJM Praha 11.

Jeden z trenérů fotbalistů Baníku Ostrava Erich Cviertna podlehl v noci na dnešek těžké nemoci. Spolupracovník kouče Martina Svědíka zemřel v ostravské nemocnici ve věku 62 let. ČTK to potvrdilo vedení ostravského klubu.