Ze sportu:

České tenistky dělí po prvním hracím dnu finále Fed Cupu jeden bod od obhajoby titulu. V zaplněné O2 areně nejprve Lucie Šafářová přehrála Anu Ivanovičovou 6:4, 6:3, poté česká jednička Petra Kvitová porazila Jelenou Jankovičovou 6:4, 6:1. Tým kapitána Petra Pály vede nad Srbkami 2:0 na zápasy a Kvitová může finále rozhodnout v úvodním nedělním utkání výhrou nad Ivanovičovou. Po nich je v plánu duel Šafářové s Jankovičovou, pro závěrečnou čtyřhru mají Češky připraven pár Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková. Soupeřky nahlásily Bojanu Jovanovskou a Aleksandru Kruničovou, ale nejspíše složení změní.

Bývalá tenistka Jana Novotná dostala jako první Češka Cenu za vynikající výkony ve Fed Cupu. Ocenění převzala někdejší vítězka Wimbledonu v pražské O2 areně před finále tenistek se Srbkami. Novotná byla třiatřicetkrát ve fedcupovém týmu a vyhrála 33 zápasů a jen dvanáctkrát odešla poražena. V roce 1988 byla členkou vítězného československého výběru a za rozhodnutého stavu vyhrály s Janou Pospíšilovou čtyřhru. Cenu převzala z rukou prezidenta ITF Franceska Ricci Bittiho a Jane Brownové Grimesové, čestné prezidentky Mezinárodní tenisové Síně slávy.

Českého tenistu Tomáše Berdycha čekají ve skupině A na Turnaji mistrů Novak Djokovič, Andy Murray a Jo-Wilfried Tsonga. Ve skupině B se v Londýně představí obhájce Roger Federer, David Ferrer, Juan Martín Del Potro a Janko Tipsarevič. Rozhodl o tom sobotní los.

Fotbalová asociace ČR (FAČR) v pátek obdržela informace, které se týkají údajného ovlivnění prvoligového zápasu v minulé sezoně. V pondělí operativně zasedne disciplinární komise, která případ začne šetřit. Informovaly o tom webové stránky FAČR. Neuvedly, které utkání mělo být ovlivněno.

Trenéři Vladimír Kýhos a Martin Pešout byli odvoláni od extraligového týmu Karlových Varů. V nedělním derby s Litvínovem hokejisty Energie povedou kouč juniorky Karel Mlejnek a nový asistent Jaromír Kverka. Dvanácté mužstvo tabulky to oznámilo na svém webu.

Hokejový brankář Tomáš Vokoun v nejbližší době extraligové Karlovy Vary zatím neposílí. Dvojnásobný mistr světa se podle generálního manažera Energie Miroslava Vaňka měl k týmu připojit v pondělí, nakonec ale šestatřicetiletý gólman v tomto termínu do Česka nedorazí. Podle deníku Sport jeho možnému startu v domácí nejvyšší soutěži brání problémy s pojistkou jeho dvouleté smlouvy s Pittsburghem, kterou uzavřel v červnu.

Hokejisté Lva Praha prohráli v prestižním souboji bývalých federálních partnerů se Slovanem Bratislava 1:2. Připsali si tak v Kontinentální lize desátou porážku z jedenácti posledních zápasů. Jedinou branku domácích vstřelil uzdravený Jakub Voráček. V dresu hostů se prosadil Michal Vondrka. Duel sledovalo 12.855 diváků, převahu v hledišti ale měl slovenský tým.

Vedení hokejistů Liberce odvolalo po vysoké prohře s Plzní (1:8) hlavního kouče Mariana Jelínka. Vedením týmu pro nejbližší utkání extraligy v neděli na ledě Zlína byl pověřen dosavadní asistent Filip Pešán.

Jihlavští fotbalisté poprvé v sezoně prohráli doma. Jejich úspěšnou domácí sérii v 13. kole první ligy zastavil lídr tabulky z Jablonce, který na Vysočině zvítězil 1:0 a sám naopak prodloužil šňůru duelů bez porážky na cizím hřišti na šest. Tříbodový náskok v čele tabulky mu krátce po hodině hry efektní brankou zajistil exjihlavský Kopic.

Mistrovský Nymburk vyhrál i devátý zápas v sezoně Národní basketbalové ligy. V předehrávce 10. kola potvrdil roli favorita proti hostujícím Pardubicím, které porazil vysoko 99:73.

Čeští florbalisté podlehli ve svém prvním vystoupení na turnaji Euro Floorball Tour ve Växjö domácímu Švédsku vysoko 3:11 a připsali si bod alespoň za vítězství v dodatečných samostatných nájezdech 2:1. Dnes od 20:00 čeká svěřence trenéra Tomáše Trnavského zápas s Finskem.

Basketbalistky USK Praha už nevede Ivan Beneš, klub oznámil jeho odvolání po dnešní výhře v derby s VŠ. Tým povede Slovenka Natálie Hejková.

Nový zimní stadion v Českých Budějovicích zahájil zkušební provoz. Projekt bývalého hokejového reprezentanta Jaroslava Pouzara má sloužit hlavně mládeži. V hale, jejíž výstavba stála zhruba 150 milionů korun, také už trénovali žáci nově vzniklého českobudějovického mládežnického klubu Lvi. Areál stadionu vyrostl v blízkosti českobudějovického sídliště Máj a nachází se na ploše zhruba 4500 metrů čtverečních. V objektu bude vedle kluziště například i restaurace, která ale není ještě hotova.