Sport:

Čeští tenisté vedou po prvním dnu ve čtvrtfinále Davisova poháru nad Kazachstánem v Astaně 2:0. K postupu přiblížil obhájce trofeje Lukáš Rosol, který při své premiéře v roli české jedničky porazil Andreje Golubjova 4:6, 6:4, 6:2 a 7:6 a získal pro tým druhý bod. Vedení českému výběru v Astaně zajistil v úvodní dvouhře Jan Hájek suverénní výhrou nad Michailem Kukuškinem 6:3, 6:2 a 6:4.

Hokejisty Karlových Varů povede i v příští sezoně extraligy jako hlavní trenér Richard Žemlička. Jeho asistentem bude nově Karel Mlejnek, který dosud trénoval juniorský tým v mezinárodní soutěži MHL. Západočeši o tom informovali na svém oficiálním webu.

Povedenou premiéru v dresu Bostonu prožil ve čtvrtečním utkání NHL proti New Jersey Jaromír Jágr. Český útočník se uvedl vítězným gólem, díky němuž Bruins porazili Devils 1:0. Jednačtyřicetiletý veterán si připsal svou 15. trefu v sezoně po rychlém protiútoku ve 22. minutě.

Jakub Voráček potvrdil pozici nejproduktivnějšího českého hráče v NHL, když ve čtvrtečním utkání svým 16. gólem v sezoně přispěl k výhře Philadelphie na ledě Toronta 5:3. Český útočník, který dosud nasbíral 38 kanadských bodů, o osm víc než druhý Čech Patrik Eliáš, se prosadil v 19. minutě, kdy si počíhal před odkrytou brankou na přihrávku Seana Couturiera a pohodlně vyrovnal na 2:2.

Hokejisté Zlína postoupili do finále play off extraligy a o mistrovský titul se od úterý 9. dubna utkají s Plzní. V šestém semifinálovém utkání zvítězil Zlín v Třinci 4:3, sérii vyhrál 4:2 a po osmi letech si zahraje o titul. Dva góly hostů vstřelil Jaroslav Balaštík. Bronzové medaile patří Slavii Praha, Třinec skončil čtvrtý.

Čeští hokejisté porazili i ve druhém přípravném zápase před mistrovstvím světa Lotyšsko, tentokrát 1:0. Zápas v Jindřichově Hradci, který byl součástí Euro Hockey Challenge, rozhodla branka Jakuba Nakládala z první třetiny. Gólman Pavel Francouz udržel při svém debutu v národním týmu čisté konto.

Volejbalisté Liberce, nejlepšího celku základní části extraligy, vstoupili do semifinále play off nečekanou domácí prohrou 1:3 s Ostravou. Naopak českobudějovičtí obhájci mistrovského titulu si snadno poradili s Příbramí a zvítězili 3:0.

Český motocyklový jezdec Karel Abraham obsadil v prvním tréninku na úvodní závod mistrovství světa silničních motocyklů v Kataru šestnácté místo v kategorii MotoGP. Druhý český reprezentant v nejsilnější kubatuře Lukáš Pešek zajel pod umělým osvětlením na okruhu Losail 23. čas. Jakub Kornfeil skončil v kategorii Moto3 jedenáctý.

Trenér českých hokejistů Alois Hadamczik pozval do přípravy před mistrovstvím světa po dvou zástupcích vyřazených semifinalistů extraligy. Z pražské Slavie dostali se připojí k reprezentaci brankář Dominik Furch a útočník Tomáš Hertl, z Třince byli povoláni bek Vladimír Roth a útočník Jakub Orsava. Brzy třiadvacetiletého Furcha čeká v dresu národního týmu premiéra.

Olympijský vítěz na horských kolech Jaroslav Kulhavý nejspíš zpestří svou účastí úvodní závod Českého poháru v silniční cyklistice Brno - Velká Bíteš - Brno. Hvězdný biker řešil po nedávném návratu ze závodu Cape Epic v Jihoafrické republice zdravotní komplikace, ale nakonec by v sobotu na 143 km dlouhé trati neměl chybět.

Česká osmnáctka má v nominaci na závěrečný přípravný kemp před mistrovstvím světa v Soči 28 hokejistů. Trenéři Luděk Bukač mladší a David Bruk povolali i čtveřici krajánků z juniorských zámořských soutěží - obránce Jana Košťálka z Rimouski z QMJHL, Davida Němečka ze Sarnie z OHL a útočníky Adama Zbořila s Patrikem Zdráhalem z Acadie-Bathurst z QMJHL.

Čeští reprezentanti na mistrovství světa v curlingu v Kanadě prohráli v posledním kole základní části se Švýcarskem 3:6, nepostoupili do finálové čtveřice a skončili osmí. Přišli tak o přímý postup na olympijské hry v Soči. O první účast na olympiádě ještě budou bojovat v prosincové dodatečné kvalifikaci v německém Füssenu, v níž z osmi týmů postoupí dva nejlepší.

Autor: Jan Charvát