Sport

Pro nejlepší výsledek v sezoně si dojel český motocyklový závodník Jakub Kornfeil ve Velké ceně Itálie v Mugellu, kde obsadil ve třídě Moto3 osmé místo. Kornfeil vylepšil v devátém závodu sezony třinácté místo z kvalifikace, po které startoval z páté řady. Dosavadním maximem devatenáctiletého českého jezdce v letošním seriálu bylo desáté místo.

Druhou zlatou medaili pro českou výpravu v individuálním závodu na mistrovství světa juniorů a kanoistů do 23 let ve vodním slalomu vybojovala kajakářka Kateřina Kudějová. Ve "třiadvacítkách" zvítězila o dvě sekundy před Němkou Cindy Pöschelovou a napodobila sobotní triumf Jiřího Prskavce. Kudějová, která na jaře těsně prohrála se Štěpánkou Hilgertovou slibně rozjetou kvalifikaci o účast na olympijských hrách v Londýně, získala už čtvrtý titul v kariéře. Ve sbírce má dvě prvenství v juniorské kategorii a v roce 2009 ovládla i evropský šampionát do 23 let. Před necelým měsícem se dvaadvacetiletá členka USK Praha podruhé prosadila na stupně vítězů už i ve Světovém poháru, když byla třetí v Seu d'Urgell.

Po sobotním vítězství obsadil skokan na lyžích Jan Matura ve druhém závodu Kontinentálního poháru na budoucím olympijském můstku v Soči šesté místo. Elitní desítku uzavřel Borek Sedlák.

Čeští veslaři se vracejí z mistrovství světa do 23 let v litevského města Trakai bez medaile. Do finálových bojů postoupily tři z deseti posádek. Nejlepším výsledkem bylo čtvrté místo dvojky bez kormidelnice Kateřina Kopecká, Martina Stillerová, kterým ale k medaili chybělo dvanáct sekund. Párová čtyřka ve složení Jan Andrle, Martin Basl, Adam Štěrbák, Petr Buzrla obsadila páté místo a dvojka bez kormidelníka Matouš Lorenc, Jan Hájek skončila šestá. Před rokem v Amsterodamu Češi vybojovali dvě stříbrné medaile zásluhou párové čtyřky a osmiveslice.

Basketbalisté Nymburka se v příštím ročníku VTB ligy opět utkají s ruským gigantem CSKA Moskva, který letos soutěž vyhrál. Ve skupině B narazí devítinásobný český mistr také na dalšího bývalého vítěze Evropské ligy Žalgiris Kaunas, Minsk-2006, Nižnij Novgorod, Triumf Ljubercy Moskevská oblast, Lokomotiv Kubaň Krasnodar, Jenisej Krasnojarsk a litevský celek Neptunas Klajpeda a VEF Riga.

Bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Helena Erbenová vybojovala na mistrovství Evropy v terénním triatlonu v Haagu historický titul pro Českou republiku. V závodě žen zvítězila o více než dvě minuty před bývalou šampionkou Carinou Wasleovou z Rakouska.

České softbalistky obsadily na mistrovství Evropy hráček do 22 let v Havlíčkově Brodě druhé místo. Obhájkyně zlata podlehly ve finále 0:10 Rusku.

Fotbalisté třetiligové Chrudimi překvapivě vyhráli přípravný turnaj v Hluboké nad Vltavou za účasti čtyř celků. Ve finále, které se hrálo stejně jako ostatní zápasy na 2 x 40 minut, porazili Východočeši druholigové Táborsko až v penaltovém rozstřelu 5:4. Oba prvoligové kluby České Budějovice a Jihlava svůj první zápas prohrály a skončily až za týmy z nižších soutěží. s favorizovanými Brazilkami Larissou a Julianou.