Ze sportu:

Čeští hokejisté podlehli ve svém druhém vystoupení na mistrovství světa ve Stockholmu domácímu Švédsku 1:4. Seveřané ovládali hru a zůstávají ve skupině bez ztráty bodu. Čeští hokejisté nastoupí do pondělního utkání s Norskem na mistrovství světa ve Stockholmu v brance s Jakubem Kovářem, který v úvodním utkání proti Dánsku vychytal čisté konto. Plánovaná jednička Jakub Štěpánek tak zůstane v druhém ze tří zápasů na lavičce.

Praha v roce 2015 uspořádá halové mistrovství Evropy v atletice. Rada Evropské atletické asociace dala při volbě v Sofii české metropoli přednost před Istanbulem, kde se letos konalo halové mistrovství světa. Český atletický svaz vyjádřil o halové ME zájem poprvé již v roce 2000, později pak podal kandidaturu na rok 2007.

Fotbalisté sestupujícího Žižkova porazili v 28. kole první ligy na svém hřišti České Budějovice 2:0 a po čtyřech zápasech naplno bodovali. Dynamo na hřišti pražského celku podlehlo v jedenáctém z dvanácti ligových utkání a zůstává desáté. O páté výhře Viktorie v sezoně rozhodli v prvním poločase Jiří Valenta a po změně stran Matej Sivrič.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil dosáhl desátým místem ve Velké ceně Portugalska nejlepšího výsledku v sezoně. Po pádu z vedoucí pozice v předchozím závodu mistrovství světa ve Španělsku si dnes v Estorilu dojel ve třídě Moto3 pro šest bodů a po třetí Grand Prix jich má sedm. S nulou naopak zůstal Karel Abraham, který pět kol před koncem závodu královské kubatury MotoGP upadl a odstoupil.

Český tenista František Čermák získal na turnaji v Mnichově spolu se Slovákem Filipem Poláškem první letošní titul ve čtyřhře. Nejvýše nasazený pár porazil ve finále v nepříznivém počasí při teplotě těsně nad deset stupňů Celsia 6:4 a 7:5 belgickou dvojici Xavier Malisse, Dick Norman.

Zápasník David Vála si na závěrečném kvalifikačním turnaji v Helsinkách zajistil v kategorii do 96 kg v řecko-římském stylu účast na olympijských hrách. V Londýně bude na žíněnce jediným českým zástupcem.

Brankář Petr Čech vyhrál počtvrté Anglický pohár. Ve finále na stadionu ve Wembley pomohl český fotbalový reprezentant Chelsea k vítězství 2:1 nad Liverpoolem. Z trofeje se v nejstarší klubové soutěži raduje Chelsea po roční přestávce a počtvrté za posledních šest ročníků.

Cesta basketbalových mistrů z Nymburka za devátým domácím titulem se zadrhla ve druhém semifinále, které nečekaně prohráli v Kolíně po prodloužení 88:90. Překvapivý účastník bojů o medaile připravil Nymburku třetí prohru v ligové sezoně.

Český záložník Patrik Ježek rozhodl gólem přímý duel o třetí místo v rakouské lize. Admira Trenkwalder díky jeho brance zvítězila 3:2 nad Austrií Vídeň. Skóroval i Tomáš Abrahám, který ale jen zmírnil domácí debakl Wackeru Innsbruck 3:6 s fotbalisty Mattersburgu.

Čeští pozemní hokejisté i podruhé porazili na kvalifikačním olympijském turnaji Brazílii a obsadili konečné páté místo. Šanci na start na londýnských hrách ztratili hned zkraje šestičlenného turnaje. Účast na OH vybojovali Jihoafričané.

Horolezec Radek Jaroš zlezl svou předposlední osmitisícovku Annapurnu (8091 m). Ke Koruně Himálaje, udělované za zlezení všech čtrnácti osmitisícových vrcholů, už mu chybí pouze druhá nejvyšší hora K2. Na vrchol Annapurny vystoupil spolu s Janem Trávníčkem.

Skifař Ondřej Synek vstoupil do olympijské sezony vítězstvím. Mistr světa z roku 2010 suverénně ovládl úvodní závod Světového poháru ve veslování v Bělehradě. Druhého Brita Alana Campbella porazil díky drtivému finiši o více než dvě sekundy.

Český záložník Rudolf Skácel dvanáctým gólem v této sezoně skotské ligy pomohl týmu Heart of Midlothian k výhře 2:0 nad St. Johnstone. Tři body Hearts pomohly k tomu, aby se na úkor soupeře odlepili z posledního šestého místa skupiny o titul.

Český útočník Libor Kozák rozhodl gólem o vítězství Lazia Řím nad Bergamem 2:0. Jeho tým využil porážku Neapole 0:2 v Boloni a v tabulce italské ligy si polepšil na čtvrté místo. Zůstává tak ve hře o postup do předkola Ligy mistrů.

Fotbalisté Teplic vybojovali v přímém souboji s Duklou Praha páté místo v ligové tabulce. V 28. kole ji porazili na svém hřišti 4:0 a díky lepší bilanci vzájemných zápasů jim k jejímu uhájení stačí jedna výhra ze dvou zápasů se zachraňujícími se týmy. Domácí k výhře nasměroval dvěma góly Ljevakovič, trefili se i Vachoušek a Vůch.

Autor: Jan Charvát