Sport

Fotbalisté pražské Sparty získali svůj 35. mistrovský titul a po dvouleté vládě Slavie se vrátili na český ligový trůn. V utkání posledního kola porazili doma Teplice 1:0 gólem kapitána Tomáše Řepky. Pohár letenským předal předseda ČMFS Ivan Hašek. Teprve kompletní závěrečné 30. kolo určilo mistra fotbalové Gambrinus ligy. Ve hře byli tři uchazeči. Sparta hostící Teplice, Jablonec, který poražil České Budějovice 2:0 a ostravský Baník, který remizoval v Příbrami 1:1. Tento zápas narušili svým chováním fanoušci hostí. Do Příbrami dorazilo v sobotu přes tisíc baníkovců a od úvodní minuty bylo v hledišti pořádně horko. Sestupují Střížkov a Kladno.

Slalomářka Šárka Záhrobská, bronzová medailistka z olympijských her ve Vancouveru, obhájila prvenství v anketě Král bílé stopy o nejlepšího lyžaře České republiky v uplynulé sezoně. Pětadvacetiletá Záhrobská předčila v celkovém hodnocení běžce na lyžích Lukáše Bauera, dvojnásobného bronzového medailistu z Vancouveru, který ocenění získal v roce 2008. Slavnostní vyhlášení ankety, o jejíchž výsledcích rozhodla veřejnost, se uskutečnilo na pražském Žofíně. Sama vítězka byla z konečného pořadí překvapená. "Protože Lukáš byl hodně silný protivník. Určitě to nebylo jasné, kdo vyhraje," uvedla lyžařka. Juniorem a zároveň nejlepším snowboardistou se stala Šárka Pančochová, trenérem roku byl zvolen kouč běžců na lyžích Miroslav Petrásek, akrobatickým lyžařem Tomáš Kraus, skokanem na lyžích Antonín Hájek, sdruženářem Pavel Churavý a travním lyžařem roku byl vyhlášen Jan Němec.

Fotbalový brankář Jaroslav Drobný opustí Herthu Berlín, kde mu na konci sezony vypršela smlouva. S vedením týmu, který sestoupil do druhé ligy, se český reprezentant nedohodl na podmínkách nového kontraktu. Naopak už v pátek se dohodl s vedením Herthy na další spolupráci reprezentační obránce Roman Hubník, který podepsal smlouvu na čtyři roky. Drobný v letošní sezoně několikrát kritizoval tým a zejména jeho útočníky, za což si naposledy před dvěma týdny vysloužil pokutu 6000 eur (asi 153 tisíc korun).

Bývalý kapitán české fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd se podle listu Tuttosport vrací do Juventusu Turín, kde bude mít jako manažer na starosti mládežnické výběry. Držitele Zlatého míče z roku 2003 si prý do klubu přivede nový prezident Andrea Agnelli, který se v pondělí po skončení italské ligy ujme své funkce. Nedvěd připustil návrat do Juventusu po úterní benefici Vladimíra Šmicra v Edenu.

Česká tenistka Lucie Šafářová do finále turnaje v Madridu nepostoupila. V sobotním semifinále skrečovala po prvním prohraném setu v poměru 1:6 zápas s Francouzkou Aravane Rezaiovou. Ta se ve finále střetne s Američankou Venus Williamsovou, která porazila Šahar Peerovou z Izraele hladce 6:3 a 6:0.

Český biker Michal Maroši vyhrál fourcross Světového poháru ve slovinském Mariboru. Úspěch českých reprezentantů na horských kolech podtrhli čtvrtý Tomáš Slavík a pátý Kamil Tatarkovič.