Sport

Čeští hokejisté porazili na závěr Švédských her Rusko 4:2 a v posledním turnaji Euro Hockey Tour skončí druzí. Vítězný gól dal Martin Růžička. Rusové se připravili o možnost vyhrát celý seriál, z prvenství v turnaji i EHT se budou radovat Finové.

Ondřej Pavelec byl vyhlášen nejlepším brankářem Švédských hokejových her ve Stockholmu. Gólman Atlanty byl zvolen i do All Star týmu.

Na turnaji v marockém Fezu se dařilo české tenistce Ivetě Benešové. Ve dvouhře získala svůj druhý titul na okruhu WTA a poté ve finále debla porazila spolu se Španělkou Anabel Medinaovou Garriguesovou krajanky Lucii Hradeckou a Renatu Voráčovou. Díky výhře v Fezu si Benešová polepší v žebříčku dvouhry WTA až o dvanáct míst. Z 67. by se mohla posunout na 55. místo světa.

Česká tenistka Květa Peschkeová na turnaji ve Stuttgartu svůj třetí letošní titul ve čtyřhře nezískala. Spolu se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou ve finále prohrály s nejvýše nasazeným párem Gisela Dulková, Flavia Pennettaová 6:3, 6:7 a 5:10.

Český žokej Jan Palík vyhrál na sobotním mítinku v Lipsku dva dostihy, čímž zdvojnásobil počet svých triumfů na německých drahách v sezoně. V Lipsku se v sobotu prosadil i v Česku trénovaný kůň. Monty Pyton trenéra Reného Vinklárka vyhrál 2000 metrů dlouhý dostih o 1900 eur pro vítěze a stal se prvním českým rovinovým koněm, který v tomto roce dokázal zvítězit mimo území ČR nebo Slovenska.

Čeští bikeři v úvodním závodě Světového poháru ve fourcrossu v belgickém Houffalize vybojovali kompletní medailovou sbírku. Jana Horáková ovládla závod žen, mezi muži dojel Tomáš Slavík druhý a dvojnásobný mistr světa Michal Prokop třetí.

Kajakářka Štěpánka Hilgertová ve 42 letech bez problémů vyhrála nominaci do slalomářské reprezentace. V týmu s ní podruhé bude i syn Luboš.

Český motocyklový jezdec Jakub Kornfeil s aprilií vybojoval ve Velké ceně Španělska 14. místo v kubatuře do 125 ccm a získal první dva body do hodnocení mistrovství světa v kariéře. Na okruhu v Jerezu se naopak nedařilo zkušenějším Karlu Abrahamovi s Lukášem Peškem, kteří měli v závodě Moto2 pád a na body nedosáhli.

Nejlepší český cyklista Roman Kreuziger odstoupil z etapového závodu Kolem Romandie, který loni vyhrál. V sobotní etapě jej postihly žaludeční potíže a po ranní poradě s vedením své stáje Liquigas už do nedělní závěrečné části nenastoupil. Po dvacetiminutové ztrátě ze soboty už Kreuziger neměl šanci na výraznější výsledek, v průběžném pořadí mu patřila 84. příčka.

Autor: Peter Gabaľ