Sport

Tenistka Karolína Plíšková vyhrála turnaj na trávě v Eastbourne, který byl generálkou na wimbledonský grandslam. Světová trojka ve finále porazila Dánku Caroline Wozniackou dvakrát 6:4 a získala třetí letošní titul. Za výhru dostala šek na 140.400 liber, v přepočtu přes čtyři miliony korun. Bilanci s bývalou světovou jedničkou Wozniackou na okruhu WTA Plíšková vylepšila o druhou výhru proti čtyřem porážkám. Plíšková má poté, co minulý týden kvůli problémům s loktem nestartovala na jiném travnatém turnaji v Birminghamu, před Wimbledonem slibnou formu. Spolu s birminghamskou vítězkou Petrou Kvitovou patří k největším favoritkám třetího grandslamu sezony, který v Londýně začne v pondělí.

Deblkanoisté Jonáš Kašpar a Marek Šindler vybojovali ve třetím závodu Světového poháru vodních slalomářů v Markleebergu druhé vítězství a upevnili si vedení v průběžném pořadí seriálu. Další česká posádka ve finále Ondřej Karlovský, Jakub Jáně byla v Německu pátá.

Moderní pětibojaři Marek Grycz a Martin Vlach získali na juniorském mistrovství Evropy stříbro ve štafetě. Pro oba to na šampionátu v Barceloně byla už třetí medaile: ze soutěže týmů mají rovněž stříbro, v individuálním závodu skončil Grycz první a Vlach třetí. Lepší byla jen štafeta Ruska, kterou tvořili Ivan Tarasov a Andrej Zujev. V cíli měli před českou dvojicí náskok deseti sekund, na třetím místě doběhlo Bělorusko.

Plavkyně Barbora Seemanová se stala v Netanje juniorskou mistryní Evropy na kraulařské padesátce, titul získala v českém rekordu 25,06 sekundy. Na nejkratší mistrovské trati vylepšila dosavadní národní maximum Anny Kolářové z roku 2015 o 29 setin. Necelou hodinu před finále ve sprintu získala teprve sedmnáctiletá Seemanová bronz na dvoustovce. V Izraeli tak vybojovala kompletní sbírku, ve čtvrtek skončila druhá na stovce v českém rekordu 54,62. Zlatou medaili získala Seemanová s náskokem 16 setin před Dánkou Julií Jensenovou, jež ji jako jediná předtím porazila v rozplavbách i v semifinále. Ve finále ale měla česká plavkyně nejrychlejší reakční čas a také jako první dohmátla.

Plochodrážní jezdec Václav Milík obsadil druhé místo v úvodním závodě čtyřdílného seriálu mistrovství Evropy, ve kterém obhajuje stříbro. V polské Toruni česká jednička v pátečním klání nestačila pouze na domácího Jaroslawa Hampela, který vyhrál finále a celkem nasbíral o dva body víc. Milík, jenž v nedávné české Grand Prix senzačně obsadil třetí místo mezi absolutní světovou elitou, ve finálové jízdě porazil Andžejse Lebeděvse z Lotyšska a dalšího Poláka Przemyslawa Pawlického. Šampionát bude pokračovat 15. července v německém Güstrowě.

Hokejový útočník Jaromír Jágr se nedomluvil na podmínkách nové smlouvy s Floridou a stane se volným hráčem. Bude tak moci jednat se všemi kluby. S odkazem na informace od agenta českého hráče Petra Svobody o tom informovala kanadská televizní stanice TSN. Pětačtyřicetiletý Jágr přišel na Floridu v únoru 2015 z New Jersey a následně dvakrát podepsal s klubem roční smlouvu. Zámořská média v minulých dnech informovala o tom, že Panthers mají o služby kladenského odchovance enormní zájem i nadále, požadovali však snížení jeho platu.

Hokejový brankář Ondřej Pavelec podepsal roční smlouvu s New York Rangers. Po skončení angažmá ve Winnipegu tak bude dál působit v NHL.

Tenista Tomáš Berdych se dohodl na spolupráci s trenérem Martinem Štěpánkem. S bývalým koučem Chorvata Ivana Dodiga už se připravuje v Londýně na Wimbledon. Informaci přinesl server aktuálně.cz a loňský semifinalista turnaje v All England Clubu Berdych ji ČTK potvrdil. Jednatřicetiletý hráč se začátkem května po neúspěšném French Open rozešel s tzv. superkoučem Chorvatem Goranem Ivaniševičem. V letošní sezoně se Berdychovi příliš nedaří.