Sport:

Čeští tenisté Tomáš Berdych a Klára Zakopalová postoupili po výhrách nad německými soupeři do třetího kola Wimbledonu. Sedmý nasazený Berdych si ve druhém kole na trávě v All England Clubu poradil s Danielem Brandsem 7:6, 6:4, 6:2, Zakopalová porazila Anniku Beckovou 7:6 a 6:3. Berdych si k vítězství pomohl 15 esy a jeho dalším soupeřem bude už popáté v sezoně Kevin Anderson z Jihoafrické republiky. Tomu český hráč v letošních zápasech nedovolil uhrát ani set a na okruhu ATP s ním wimbledonský finalista z roku 2010 v dosavadních osmi vzájemných duelech ještě nikdy neprohrál.

Při své grandslamové premiéře v 2. kole prohrála Karolína Plíšková s Chorvatkou Petrou Martičovou 6:7 a 1:6 za hodinu a čtvrt. Skončila rovněž Barbora Záhlavová-Strýcová, která wimbledonské semifinalistce z roku 2010 Cvetaně Pironkovové z Bulharska podlehla 5:7 a 3:6.

Český kladivář Lukáš Melich obsadil na Zlaté tretře v Ostravě druhé místo a podruhé v kariéře přehodil osmdesát metrů. Za deset dní starým osobním rekordem zaostal výkonem 80,16 metru o 12 centimetrů. Od druhého pokusu v soutěži den před hlavním programem mítinku vedl, v poslední sérii ho však přehodil o 69 centimetrů lídr světových tabulek Maďar Krisztián Pars.

Hned v první disciplíně atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava padl nejlepší letošní světový výkon. V předprogramu zaběhla Tiruneš Dibabaová z Etiopie nejrychlejší čas na 10.000 metrů 30:26,67 minuty. Dosavadní maximum této sezony překonala trojnásobná olympijská vítězka o více než 38 sekund a zároveň zlepšila vlastní rekord mítinku.

České basketbalistky se kvalifikovaly na mistrovství světa 2014, kde budou obhajovat stříbrné medaile. Po výhře nad Itálií mají na mistrovství Evropy v Orchies jisté minimálně šesté místo, které znamená postup, jelikož Turecko jako pořadatel MS postoupilo do semifinále po výhře 55:41 nad Běloruskem.

Český útočník Jaromír Jágr nebude v NHL pokračovat v Bostonu. Generální manažer Bruins Peter Chiarelli na setkání se zámořskými novináři den po skončení finálové série o Stanleyův pohár s Chicagem prohlásil, že klub s jednačtyřicetiletým hokejistou neprodlouží smlouvu.