Sport:

Legendární fotbalový kanonýr Josef Bican byl v den 100. výročí od svého narození uveden in memoriam do Síně slávy Fotbalové asociace ČR. Slavnostního aktu na Vyšehradě u hrobu slavného hráče se zúčastnili jeho syn Ivan, generální sekretář FAČR Rudolf Řepka, manažer reprezentace Vladimír Šmicer či dočasný trenér národního týmu Josef Pešice. Josef Bican, který zemřel 12. prosince 2001, měl být do Síně slávy zařazen už v loňském roce. Proti tomu se však tehdy postavil jeho syn Ivan, podle něhož se FAČR nikdy nevypořádala s tím, že komunisté v minulosti prostřednictvím fotbalu proslulého slávistického střelce perzekuovali.

Bikerka Kateřina Nash v příští sezoně už nepojede všechny závody Světového poháru horských kol. Pokud bude nadále závodit, tak nejspíš jen v zámoří, kde trvale žije. V rozhovoru pro server mtbs.cz také vyloučila, že by uvažovala o účasti na olympijských hrách v roce 2016 v Riu de Janeiro.

Nejlepší český badmintonista Petr Koukal bude nejvýše nasazeným hráčem mezinárodního mistrovství republiky v Brně. Turnaj je součástí evropského okruhu, má dotaci 15.000 dolarů a začne ve čtvrtek kvalifikací. Na mistrovství se představí více než 200 hráčů ze 34 zemí a po olympijských hrách v Londýně se letošní ročník ponese ve znamení nastupující generace.

Hokejový útočník Tomáš Hertl je blízko premiéry v NHL, v přípravném kempu San Jose si říká o místo v základní sestavě. Devatenáctiletý slávistický odchovanec zaznamenal ve třech zápasech čtyři body za tři branky a jednu asistenci a kouči Toddu McLellanovi potvrdil své kvality dvěma góly v úterním duelu s Vancouverem.

Hokejový útočník Jaromír Jágr v úterý poprvé během angažmá v New Jersey absolvoval plný trénink a po svalovém zranění v oblasti levé kyčle a zad se připravuje na vstup do sezony. Jednačtyřicetiletý nejproduktivnější Evropan v historii NHL doufá, že v ve čtvrtek 3. října v úvodním duelu na ledě Pittsburghu nebude v sestavě Devils chybět.

Tenistka Lucie Šafářová porazila v Tokiu Australanku Samanthu Stosurovou dvakrát 6:4 a je ve čtvrtfinále, utká se s Dánkou Caroline Wozniackou.

Český tenista Tomáš Berdych porazil na úvod turnaje v Bangkoku Roberta Bautistu ze Španělska dvakrát 6:3 a postoupil do čtvrtfinále. V něm může nejvýše nasazený hráč narazit na krajana Lukáše Rosola, kterého ve druhém kole čeká Lu Yen-hsun z Tchaj-wanu.

Start na mistrovství světa silničních cyklistů ve Florencii po Romanu Kreuzigrovi odřekl také Leopold König, který před šampionátem rovněž onemocněl. Jedničkou českého týmu proto v neděli bude Zdeněk Štybar. Českou sestavu tak momentálně kromě Štybara tvoří Jan Bárta, František Raboň, Jakub Novák, Stanislav Kozubek a Martin Hunal.

Bývalý ministr školství Josef Dobeš se stal členem nejužšího vedení příbramského fotbalového klubu. Hlavní náplní Dobešovy práce bude zajištění chodu nově vznikající mládežnické akademie. Příbramský klub Dobeše jako novou "posilu" do funkcionářského týmu představil na tiskové konferenci.

Lyžování v největším českém středisku Špindlerův Mlýn v Krkonoších letos podraží přibližně o sedm procent. Jednodenní skipas pro dospělého v hlavní sezoně zdraží o 7,1 procenta na 750 korun z loňských 700 korun. Novinkou je zavedení zvláštního ceníku pro vánoční a novoroční svátky, kdy jednodenní skipas vyjde dospělého na 850 korun. Ceny skipasů ve Špindlerově Mlýne jsou tradičně nejvyšší v ČR.

Fotbalisté Liberce prohráli ve 3. kole Poháru České pošty na hřišti druholigové Viktorie Žižkov v penaltovém rozstřelu 4:5 a jako čtvrtý ligový tým v soutěži končí. V normální hrací době skončil zápas nerozhodně 2:2.

Autor: Jan Charvát