Ze sportu:

Kateřina Emmons vybojovala na olympijských hrách v Londýně čtvrté místo ve střelbě ze vzduchové pušky. Obhájkyni prvenství od medaile dělilo 1,2 bodu. První zlato her získala čínská světová jednička I S'-ling před Polkou Sylwií Bogackou a krajankou Jü Tan. Do finále postoupila Emmons z páté příčky, ale až po dramatickém dodatečném rozstřelu pěti kandidátek na čtyři zbývající místa. Ve hře o medaili se Emmons zachránila až poslední ranou v play off.

Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková bez sebemenších problémů vyhráli své úvodní rozjížďky na olympijské regatě v Etonu Dorney a postoupili do úterních čtvrtfinálových bojů. Stříbrný medailista z Pekingu a světový šampion z roku 2010 porazil druhého Chorvata Maria Vekiče o devět sekund i přesto, že v závěru viditelně šetřil síly. Synek byl na prvním mezičase po 500 metrech druhý za Vekičem, ale poté se posunul do čela a bezpečně kontroloval postup z prvního místa. Přímo do čtvrtfinále se kvalifikovali tři z pěti skifařů v jeho rozjížďce. Podobně suverénně si vedla i Knapková.

Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník a Jiří Vetešník obsadila ve svém úvodním vystoupení na olympijské regatě v Etonu čtvrté místo a o postup do semifinále bude bojovat v nedělních opravách. Česká čtveřice nestačila na trojici mistrů světa z let 2009 až 2011 Německo, Velkou Británii a Austrálii.

Beachvolejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou zahájily vítězně olympijský turnaj v Londýně. Souboj s rakouskými sestrami Doris a Stefanií Schwaigerovými otočily ve vítězství 2:1 na sety. Lenka Háječková s Hanou Klapalovou naopak podlehly německému páru Katrin Holtwicková, Ilka Semmlerová. Obě české dvojice čekají ještě dva zápasy, ze skupin postoupí do play off určitě nejlepší dva týmy.

Česká tenisová jednička Tomáš Berdych překvapivě vypadl na olympijských hrách v Londýně ve dvouhře hned v prvním kole s Belgičanem Stevem Darcisem. Nasazená šestka se zápasem s 75. hráčem světa protrápila a v úvodním duelu turnaje na centrálním dvorci ve Wimbledonu prohrála za hodinu a 26 minut dvakrát 4:6.

České basketbalistky vstoupily do olympijského turnaje v Londýně porážkou 57:66 s Čínou. Brzy prohrávaly o 12 bodů, sice dokázaly dvakrát výraznější náskok soupeře stáhnout, ale koncovka patřila znovu asijským mistryním. Dalšími soupeřkami týmu Lubora Blažka budou v pondělí Turkyně.

Česká plavkyně Barbora Závadová nepostoupila na olympijských hrách do finále polohového závodu na 400 metrů. V rozplavbách skončila bronzová medailistka z letošního mistrovství Evropy celkově patnáctá v čase 4:41,84.

Badmintonista Petr Koukal nestačil v úvodním zápase londýnských her na bývalého olympijského vítěze i mistra světa Taufika Hidajata. Český reprezentant v souboji dvou vlajkonošů svých výprav z pátečního slavnostního zahájení podlehl indonéskému favoritovi jednoznačně dvakrát 8:21.

Vítězem Českého poháru v silniční cyklistice se stal podruhé za sebou Tomáš Bucháček. Jezdec stáje Whirlpool-Author si zajistil celkové prvenství v Cofidis Cupu čtvrtým místem v předposledním sedmém závodu v Pičíně u Příbrami. Na trati dlouhé 159,5 km triumfoval jeho týmový kolega Stanislav Kozubek, který ve spurtu dvou uprchlíků zdolal Leopolda Königa z německého týmu NetApp.

Fotbalisté Liberce zahájili obhajobu titulu v první lize jasnou výhrou 4:0 na hřišti Příbrami. Skóre otevřel pět minut před přestávkou z pokutového kopu Štajner, po změně stran zvýšili vlastním gólem Hájovský, z přímého kopu Vácha a z brejku Fleišman. Příbram tak v součtu s minulou sezonou prohrála v lize pošesté za sebou, naopak Liberec si zvedl sebevědomí před duelem 3. předkola Ligy mistrů s Kluží.

Překvapivým vítězem silničního závodu cyklistů s hromadným startem na olympijských hrách v Londýně se stal osmatřicetiletý Kazach Alexandr Vinokurov. Český reprezentant Roman Kreuziger skončil patnáctý, Jan Bárta dojel na 74. místě.

Shodně na třetím místě skončili v celkovém pořadí Světového poháru v cross country horských kol čeští bikeři Jaroslav Kulhavý a Kateřina Nash. V závěrečném závodu ve francouzském Val d'Isere obsadila Nash desátou příčku a mistr světa a loňský vítěz seriálu Kulhavý dojel třináctý.

Deblista František Čermák vyhrál s domácím Rakušanem Julianem Knowlem tenisový turnaj v Kitzbühelu a získal už 28. titul v kariéře. Letos vybojoval vítěznou trofej podruhé po květnovém úspěchu na antuce v Mnichově, kde byl jeho spoluhráčem Slovák Filip Polášek.

Autor: Jan Charvát