Sport

Kanoista Vojtěch Heger se stal v Krakově mistrem Evropy ve vodním slalomu v kategorii do 23 let. Bronzovou medaili vybojovala v Polsku kajakářka Antonie Galušková, jež odsoudila ke čtvrtému místu loňskou evropskou seniorskou šampionku Amálii Hilgertovou. Dvě medaile získali i junioři. Kanoista Adam Král má stříbro, kajakářka Kateřina Beková bronz. Mezi kanoisty skončil o pouhé čtyři setiny čtvrtý Václav Chaloupka, který stejně jako Hilgertová těsně nezopakoval bronzové umístění z nedávného seniorského evropského šampionátu v Praze.

Wimbledonské šampionky Barbora Strýcová a Sie Šu-wej postoupily na Roland Garros do osmifinále čtyřhry. První nasazené tenistky, které společně ovládly i antukovou generálku v Římě, porazily ve 2. kole česko-nizozemský pár Marie Bouzková, Arantxa Rusová za hodinu a půl 7:5, 6:1. Účast v deblovém osmifinále si už dříve zajistily Kristýna Plíšková hrající se Slovenkou Viktórií Kužmovou a Květa Peschkeová s Demi Schuursovou z Nizozemska.

Bikerka Tereza Tvarůžková dojela v druhém závodě Světového poháru cross country v Novém Městě na Moravě sedmá v kategorii do 23 let. Vylepšila tak čtvrteční desáté místo. Vyhrála druhá závodnice úvodního klání Nizozemka Ceylin del Carmen Alvaradová. Jednadvacetiletá Tvarůžková si od začátku držela pozici v první desítce a nakonec uhájila sedmou příčku, z níž měla při dojezdu očividnou radost. Na vítěznou Nizozemku ztratila tři minuty. Alvaradová projela cílem o 19 sekund před Italkou Marikou Tovovou, o dalších 20 vteřin zpět zůstala Francouzka Helene Clauzelová.

Jediný český účastník cyklistického Gira d'Italia Josef Černý zahájil závod šestým místem v časovce v Palermu. Český šampion v této disciplíně zaostal na patnáctikilometrové trati o 36 sekund za domácím vítězem Filippem Gannou. Úřadující mistr světa z minulého týdne zvítězil suverénně o 22 sekund před Portugalcem Joaem Almeidou a Dánem Mikkelem Bjergem.