Sport

Tenistka Karolína Plíšková ve finále turnaje v Kluži porazila 6:4, 6:3 domácí Rumunku Anu Bogdanovou a dočkala se prvního titulu po čtyřech letech. Celkově si bývalá světová jednička připsala 17. triumf na okruhu WTA. Plíšková do prvního finále od srpna 2021 nevstoupila dobře. Bogdanová se ujala vedení 3:0, ale dvojnásobná grandslamová finalista třemi body za sebou srovnala. Za stavu 4:4 poté Plíšková sebrala Rumunce servis a získala úvodní sadu pro sebe. K titulu navíc v Kluži došla bez ztráty jediného setu.

Tenista Tomáš Macháč získal na turnaji v Marseille první titul ve čtyřhře na okruhu ATP. Při finálovém debutu přehráli společně s Číňanem Čang Č'-čenem finský pár Patrik Niklas-Salminen, Eil Ruusuvuori 6:3, 6:4. Třiadvacetiletý Macháč a o čtyři roky starší Čang Č'-čen navázali ve Francii na úspěšnou spolupráci z Australian Open, kde při společné premiéře postoupili až do grandslamového semifinále. Při druhém startu nyní v Marseille došli až k zisku trofeje.

Čeští hokejisté porazili v závěrečném utkání na Švédských hrách v Karlstadu Švýcarsko 5:3 a po prvním zisku na turnaji skončili třetí. Vítězný gól dal v čase 52:33 obránce Libor Hájek. V tabulce Euro Hockey Tour drží svěřenci trenéra Radima Rulíka po šesté výhře z devíti utkání druhé místo. Proti Švýcarům, kteří na první výhru v sezoně čekají, zastavili sérii tří porážek.

Koulař Tomáš Staněk skončil třetí na mítinku zlaté kategorie World Indoor Tour ve francouzském Liévin. Jeho nejdelší pokus měřil 21,32 metru, což bylo jen o centimetr méně, než je jeho sezonní maximum z Czech Indoor Gala v Ostravě. Poprvé se v této halové atletické sezoně dostali koulaři za 22 metrů. Zvítězil Leonardo Fabbri výkonem 22,37, druhý Novozélanďan Tom Walsh na něj ztratil jednadvacet centimetrů.

Biatlonistka Markéta Davidová skončila na mistrovství světa devátá ve stíhacím závodě. Oproti sprintu se zlepšila o osm příček a postarala se o nejlepší výsledek domácí výpravy na šampionátu v Novém Městě na Moravě. Ve Vysočina Areně se dnes dařilo také Tereze Voborníkové, jež poskočila na třináctou příčku. Třetí zlato na tomto MS získala Francouzka Julia Simonová, na stupních vítězů ji doplnila bronzová krajanka Justine Braisazová-Bouchetová. Francouzskou hegemonii narušila stříbrná Italka Lisa Vittozziová. Davidová musela na dvě trestná kola. Do první desítky se posunula díky nule na poslední položce.

Michal Krčmář skončil na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě jako nejlepší z českých biatlonistů ve stíhacím závodě osmnáctý. Třikrát chyboval na střelnici a ve srovnání s umístěním po sprintu si o jedno místo polepšil. Titul obhájil Nor Johannes Thingnes Bö a slavil již osmnácté světové zlato. Norové obsadili prvních pět míst, na medailových pozicích se za Böem seřadili Sturla Holm Laegreid a Vetle Sjaastad Christiansen.

Sportovní střelec Daniel Korčák obsadil na Světovém poháru v Rabatu třetí místo ve skeetu a v seriálu se poprvé v kariéře dostal na stupně vítězů. Čtyřiadvacetiletý brokař v Maroku nestačil pouze na vítězného Itala Tammara Cassandra a legendárního Američana Vincenta Hancocka.

Českému rychlobruslaři Metoději Jílkovi závěr vydařeného juniorského mistrovství světa v Hačinohe nevyšel. V závodě s hromadným startem, před nímž patřil sedmnáctiletý talent mezi favority, obsadil 15. místo. Nenavázal tak na sobotní stříbro na trati 5000 metrů a čtvrtou příčku v pátečním závodu na 1500 metrů. Český talent při své premiérové účasti na MS postoupil do závodu s hromadným startem ze třetího místa ve svém semifinále. Ve finále měl potvrzovat svoji nadvládu v disciplíně, v níž v této sezoně juniorského SP vyhrál všechny tři závody. Tentokrát ale získal jen jeden bod na sprinterské prémii a byl klasifikován na předposledním místě.