Sport

Jiří Lehečka byl na tenisovém turnaji v Rotterdamu velmi blízko vítězství nad osmým hráčem světového žebříčku Hubertem Hurkaczem, polskému favoritovi však podlehl po téměř dvou a půl hodinách v tie-breaku třetího setu 9:11. V zápase prvního kola dvaadvacetiletý Čech nevyužil tři mečboly, naopak pěti jich Hurkaczovi odvrátil, z toho tři už ve druhém setu.

Nejlepší Češkou ve vytrvalostním závodě biatlonistek na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě byla dvanáctá Jessica Jislová. Ve Vysočina Areně skončilo před 19.298 diváky kralování Francouzky Julie Simonové, která s jednou trestnou minutou získala bronz. Zvítězila Italka Lisa Vittozziová před Němkou Janinou Hettichovou-Walzovou, které byly na střelnici bezchybné. Jislová na vítězku ztratila tři minuty a sekundu. Jislová byla zhruba o půl minuty lepší než mistryně světa z roku 2021 Markéta Davidová. Ta zahájila závod čistou položkou vleže, ale na dalších třech vždy udělala po jedné chybě. Se třemi trestnými minutami obsadila 20. místo.

Cyklista Jan Hirt skončil druhý v závodu Kolem Ománu, který předloni vyhrál. V poslední etapě byl druhý za Adamem Yatesem, jenž zvítězil i celkově. Hirt na něj ve zkrácené etapě v pohoří Džebel Achdar ztratil 11 sekund. V konečném pořadí zaostal za britským jezdcem o 19 sekund. Cyklisté dnes měli absolvovat 152 kilometrů, ale kvůli nepříznivému počasí jeli pouze 72. Prudké deště si vynutily výrazné úpravy také předchozích dvou etap, kdy peloton absolvoval jen 76 respektive 104 kilometrů. Původně měly úseky měřit přes 200 kilometrů. Dnes navíc v horách hrozily i bouřky.

První ze dvou startů na mistrovství světa na jednotlivých tratích čeká ve čtvrtek rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. V Calgary se trojnásobná olympijská vítězka představí v závodu na 3000 metrů, ve kterém bude obhajovat bronzovou medaili z loňského šampionátu v Heerenveenu. V aktuální sezoně ale šestatřicetiletá česká reprezentantka mezi hlavní medailové kandidátky nepatří, s nejrychlejším časem 4:03,62 Sáblíkové patří až 17. místo v tabulkách. Před ní figuruje osm Nizozemek, v dějišti olympijských her 1988 se ale představí jen tři. "Bude to takový závod vabank. Nic předtím se nejede, takže až při trojce člověk pozná, jaký je led. Myslím si ale, že zatím je dobrý. Snad se to potvrdí i v závodě a vše bude v pořádku. Těším se a uvidíme, jak to dopadne," řekla Sáblíková v nahrávce pro média.