Sport

Čeští tenisté postoupili do čtvrtfinále Davisova poháru. Zápas s Německem rozhodl za stavu 2:2 v závěrečné dvouhře Lukáš Rosol, který v Hannoveru jasně přehrál Alexandera Zvereva 6:2, 6:3 a 6:1. V boji o semifinále se český tým utká 15. až 17. července doma s Francií. Očekávalo se, že postupový bod přidá už Tomáš Berdych. Sedmý hráč světa ale kvůli zranění nohy vzdal zápas s Philippem Kohlschreiberem za stavu 3:6 a 5:7.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se počtvrté v kariéře stala mistryní světa ve víceboji. K triumfu v Berlíně pomohla trojnásobné olympijské šampionce výhra v závěrečném závodě na 5000 metrů, po kterém předstihla do té doby vedoucí Ireen Wüstovou z Nizozemska. Osmadvacetiletá česká reprezentantka byla v čele průběžného pořadí již po sobotním programu, v nedělní patnáctistovce však o vedení přišla, když prohrála v rozjížďce s Wüstovou o 0,61 sekundy. Čas 1:55,44 však Sáblíkové zajistil výbornou výchozí pozici do závěrečné disciplíny.

Snowboardistka Ester Ledecká získala poprvé v kariéře velký křišťálový glóbus za celkový triumf ve Světovém poháru v paralelních závodech. V závěrečném závodu seriálu, paralelním slalomu v německém Winterbergu, skončila sedmá. Před týdnem dvacetiletá česká závodnice vybojovala malý glóbus za paralelní obří slalom a dnes se mohla z další trofeje radovat už po kvalifikaci. V ní zajela sedmý čas a již před vyřazovací částí získala nedostižní náskok před druhou Ruskou Jekatěrinou Tuděgeševovou, na kterou měla po předchozích šesti závodech k dobru 930 bodů.

Eva Samková druhé stupně vítězů na Světovém poháru ve snowboardcrossu ve Veysonnaz nevybojovala. Po sobotním bronzu dnes skončila čtvrtá a ztratila vedení v seriálu. Do čela SP se vrátila vítězná Italka Michela Moioliová. O majitelce křišťálového glóbu se rozhodne 20. března v pyrenejském středisku Baqueira Beret.

Osmá Veronika Vítková byla nejlepší českou biatlonistkou ve stíhacím závodu na mistrovství světa v Oslu. Gabriele Soukalové se závod nevydařil, po pěti chybách na střelnici obsadila jedenácté místo se ztrátou bezmála minuty na stupně vítězů. Precizní střelba vynesla titul Němce Lauře Dahlmeierové, třetí ženě ze sobotního sprintu.

Lyžařka Šárka Strachová skončila ve slalomu Světového poháru ve slovenské Jasné osmá a zaznamenala nejhorší výsledek v sezoně. Čtvrté vítězství v tomto ročníku si připsala Američanka Mikaela Shiffrinová, která triumfovala s drtivým náskokem 2,36 sekundy. Desáté místo stačilo Švédce Fridě Hansdotterové, aby si v předstihu zajistila poprvé v kariéře malý křišťálový glóbus. Druhé místo obsadila Švýcarka Wendy Holdenerová a sesadila Strachovou před finále Světového poháru ve Svatém Mořici z třetí pozice v hodnocení slalomu. Třetí příčkou potěšila fanoušky v tatranském středisku domácí Veronika Velez-Zuzulová.

Slavný Vasův běh vyhrál v hromadném finiši norský dálkový běžec na lyžích John Kristian Dahl. Stanislav Řezáč skončil devátý a Petr Novák projel po 90 kilometrech cílem v Moře dvanáctý. Ženám kralovala česká rodačka reprezentující Rakousko Kateřina Smutná.

Lyžařka Petra Nováková doběhla ve stíhacím závodu na 10 km volnou technikou v Québecu čtrnáctá a stejná pozice jí patří v polovině Ski Tour Kanada, která zakončí Světový pohár. Lukáši Bauerovi na patnáctikilometrové trati unikl na 31. místě těsně první bod v sezoně.

Miroslav Dvořák uzavřel sezonu Světového poháru v severské kombinaci 19. místem v Schonachu, další český sdruženář Tomáš Portyk skončil na 25. příčce. Poslední závod vyhrál Nor Jörgen Graabak o dvě sekundy před Fabianem Riesslem, na špičku se v běhu na 15 km vytáhli ze 13. a 14. místa po skoku.

Jarmila Machačová dojela v bodovacím závodu na mistrovství světa v dráhové cyklistice v Londýně devátá. Titul získala po dramatickém boji o medaile Polka Katarzyna Pawlowská s 15 body. Jen o bod za ní zůstaly stříbrná Jasmin Glaesserová z Kanady a bronzová Kubánka Arlenis Sierraová.

Dráhový cyklista Pavel Kelemen skončil na mistrovství světa v keirinu jedenáctý. Druhý titul v Londýně po triumfu v závodu na kilometr s pevným startem získal německý cyklista Joachim Eilers, jenž ve finiši předčil Novozélanďana Edwarda Dawkinse o pouhé dvě tisíciny vteřiny.