Stovky lidí si v Ležákách připomněly vypálení osady nacisty

Stovky lidí si připomněly na místě bývalé osady Ležáky na Chrudimsku 68. výročí jejího vypálení nacisty. Na místě, kde stojí na půdorysech domů žulové náhrobky s vytesaným křížem, uctili památku jedenapadesáti vyvražděných obyvatel. Pietní vzpomínky se zúčastnil prezident Václav Klaus a další hosté z Česka i zahraničí. Podle Klause nelze dopustit zapomenutí ležácké tragédie, aby v Česku nevyrostly generace, které už nebudou tušit, co se tehdy stalo.

Předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková na závěr pietního aktu předala Klausovi zlatou pamětní medaili, která je nejvyšším vyznamenáním svazu. Prezident ocenění podle ní dostal "za to, jak hájil zájmy našeho státu proti unii a proti všem". Ceremoniálu se zúčastnily také sestry Šťulíkovy, které jediné masakr v Ležákách přežily. V době, kdy byly odvlečeny a poslány do Německa na převýchovu, jim byl jeden a dva a půl roku. Vzpomínky se zúčastnil i brigádní generál Jaroslav Klemeš, který je jedním ze dvou posledních žijících výsadkářů vysazených za války do protektorátu.

Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení středočeských Lidic. Gestapo odhalilo, že z lomu Hluboká poblíž osady udržovali parašutisté vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. Dospělí obyvatelé byli odvlečeni do Pardubic a ještě téhož dne bez soudu popraveni. Děti byly poslány do vyhlazovacího koncentračního tábora.