Kalendárium

Snímek z vypálené obce Ležáky
0:00
/
0:00

Kalendárium připomene tragické události po atentátu na Reinharda Heydricha nebo významnou bitvu sedmileté války.

Snímek z vypálené obce Ležáky
Od vypálení osady Ležáky uplynulo 24.června 66 let. Podobně jako o několik dní dříve Lidice i Ležáky padly za oběť nacistické mstě za smrt zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Na konci prosince roku 1941 dopravili Britové nad území Československa tři skupiny parašutistů, byli mezi nimi Jan Kubiš a Jozef Gabčík pověření provedením atentátu a také členové výsadku Silver A - Alfréd Bartoš, Josef Valčík a Jiří Potůček. A právě s posledně jmenovaný se dostal do Ležáků, vypráví Vlasta Solničková z památníku obětem vypálené vesnice.

Jiří Potůček
"Jiří Potůček se dostal za pomoci bývalého vojáka a správce lomu Hluboká, který v Ležákách byl a doposud je, do osady a do strojovny lomu umístil vysílačku Libuše."

Na to, aby se zaměřili na Ležáky, navedl nacisty zrádce Karel Čurda. Sám bývalý parašutista se udal na gestapu a pomohl dopadnout Gabčíka, Kubiše a jejich druhy v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje. Nacisty informoval také jeden občan z blízké vesnice.

"Nacistům nahlásil, že se na Ležákách pohybují cizí lidé, že se cosi vozí do mlýna a z mlýna. Ten mlýn v Ležákách hraje velkou úlohu, protože v něm mlynář Jindřich Švanda jednu chvíli přechovával Potůčka s vysílačkou."

Švandův mlýn na fotografii z roku 1915
Krátce nato byl mlynář i s rodinou zatčen. Několik dní poté nacisté obec obklíčili a vypálili.

"Ležáky čítaly devět domů. Byl to mlýn a osm rodinných domků a tehdy tady žilo 54 obyvatel. 33 dospělých a 13 dětí z Ležáků odvezli do pardubického zámečku. všechny dospělé tam postříleli, nejdříve ženy a potom muže. 11 dětí převezli do polského Chelmna, kde byly zplynovány. Dvě děvčátka uznali Němci za poněmčeníschopné a dali je do německých rodin. Po konci války je jistý pan Ondráček vypátral a vrátil je zpět do vlasti. Obě žijí dnes na Včelákově, vesnici vzdálené zhruba 5 kilometrů od Ležáků."

Popraveny byly i další osoby spolupracující se skupinou Silver A. Jako poslední člen výsadku zemřel vyčerpaný a pronásledovaný Jiří Potůček. Ve spánku byl zastřelen protektorátním četníkem.


Jan Kubiš  (vlevo) a Jozef Gabčík
Atentátu na zastupujícího říšského protektora se dotýká i další jubileum kalendária. Před 95 lety se v Dolních Vilémovicích na Třebíčsku narodil Jan Kubiš. V červnu roku 1939 opustil Protektorát Čechy a Morava a přes Polsko odešel do Francie a později do Velké Británie. Právě tam podstoupil speciální výcvik a byl vybrán, aby se podílel na operaci Anthropoid, jejímž cílem byla Heydrichova likvidace. Po nerovném boji s nacisty v kostele sv. Cyrila a Metoděje podlehl zraněním a jeho ostatky byly pohřbeny do hromadného hrobu v pražských Ďáblicích.


V roce 1758 zuřila sedmiletá válka. Na konci června se u moravského Domašova a blízkých Guntramovic střetly armády rakouské monarchie a Pruska. Prusové v té době obléhali Olomouc a k městu mířil velký konvoj se zásobami. Ten Rakušané pod vedením slavného generála Gideona von Laudona napadli a zničili. Vítězství u Domašova výrazně přispělo k tomu, že Prusové museli zanedlouho z Moravy odtáhnout.