Summit EU se shodl na dosud nejtvrdších sankcích proti Rusku

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se shodli na zavedení dosud nejtvrdších sankcí proti Rusku za jeho agresi na Ukrajině. Postihy podle závěrů summitu míří na finanční a bankovní sektor, energetiku, dopravu i obchod. Zasáhnou také další ruské představitele.

Postihy mají spočívat také v kontrolách exportu, omezení vývozu zboží dvojího využití nebo v restrikcích týkajících se vydávání víz. Lídři se naproti tomu neshodli na vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, jež navrhovaly některé země. Pokud sankce unijní státy po jednání svých lídrů formálně schválí, mohly by začít platit již dnes.

Šéfové unijních států rázně odsoudili dnešní ruský útok na Ukrajinu a žádají, aby ho Moskva okamžitě ukončila. Vyzvali rovněž k přípravě dalšího balíku sankcí, který se bude týkat i Běloruska, z jehož území Rusko na Ukrajinu také útočí. Lídři vyjádřili podporu Ukrajině, které jsou podle nich unijní země připraveny poskytovat další politickou, finanční a humanitární pomoc.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes řekl, že jeho země zůstala sama v boji proti ruské armádě. Pokračující ruská agrese proti Ukrajině je podle něj důkazem, že sankce Západu proti Moskvě nejsou dostatečné.